Nieuws31 mei '12 17:09

Geheime boodschap voor dieven

Auteur: Pieter van den Akker

Geheime tekens die door 'verkenners' bij de voordeur worden achtergelaten om dieven een handje te helpen. Volgens wijkagent Bart Janssen uit Rosmalen is er mogelijk sprake van een trend onder inbrekers.

Janssen plaatste woensdag een opmerkelijk bericht op zijn Twitteraccount. Bij een foto (zie hierboven) schreef hij de volgende tekst: 'Symbool aangetroffen bij voordeur. Dievengilde gebruikt deze mogelijk ook.' In twee tweets daarna schreef hij: 'Voor zover mij bekend, zijn er verdachten aangehouden welke deze symbolen gebruikten en uiteindelijk vertelde wat de betekenis was', en 'In de meeste gevallen wordt doormiddel van een krijtje een symbool aangebracht in de nabijheid van de voordeur.'

Geheime boodschap
Het is een beetje als automobilisten die elkaar inseinen met hun lichten dat er verderop een politiecontrole is. De tekens waarop de agent doelt, worden misschien wel aangebracht door verkennende inbrekers om de omstandigheden in een woning vast te leggen. De daadwerkelijke inbreker kan daar vervolgens z'n voordeel mee doen.

De symbolen zouden zo hun eigen 'geheime' boodschap hebben. Eentje om aan te geven dat het huis onbewoond is, eentje om op te merken dat er al eens in het huis is ingebroken, eentje om duidelijk te maken dat er een alarmsysteem aanwezig is, eentje om door te geven dat er geld in huis is, enzovoorts.

Navraag bij de politie in Brabant leert BNR dat de agent de afbeelding op Twitter heeft gezet om zijn volgers 'uit voorzorg' te waarschuwen. Daar wordt aan toegevoegd dat er slechts op één woning een symbool - een X - is aangetroffen en 'dat dan van alles kan betekenen'.

Rondspeuren op internet wijst uit dat de politie Twente in februari dit jaar liet weten dat de kans bestaat dat bij verschillende woninginbraken mogelijk dergelijke Bargoense tekens zijn gebruikt. Maar in andere artikelen, zoals dit, valt weer te lezen dat de merktekens hoogstwaarschijnlijk niet meer dan een legende zijn. Peter Burger, docent journalistiek aan de Universiteit van Leiden, schreef erover: 'Dat die tekens in Nederland ooit door inbrekers zijn gebruikt, is hoogst onwaarschijnlijk. In het buitenland zijn sporadisch aanhoudingen verricht in verband met dieventekens, maar harde bewijzen zijn daar evenmin gevonden.'

Hij vervolgde: 'In een artikel uit concludeert de Franse hoogleraar sociologie Jean-Bruno Renard, gespecialiseerd in geruchten, dat de tekens in de jaren twintig en dertig misschien nog werden gebruikt door zwervers (‘Hier zijn ze goedgeefs’; ‘Hier krijg je iets als je ervoor werkt’). Voor recent gebruik door dieven vond ook Renard geen aanwijzingen’.

Broodje aap
Broodje aap of niet, met de zomervakantie voor de deur is het weer oppassen geblazen voor inbrekers. Dus staat er een takje tegen de deur of is er een kruisje naast de voordeur gekerfd, dan weet je hoe laat het is.

Gerelateerde artikelen