Nieuws8 dec '15 07:20Aangepast op 8 dec '15 10:44

CO2-uitstoot daalt, terwijl wereldeconomie groeit

Auteur: Karlijn Meinders

Dat voorspelt een internationale groep klimaatwetenschappers in het tijdschrift Nature Climate Change. De vraag is of we dit de komende jaren kunnen vasthouden.

Foto: ANP
Foto: ANP

De wereldeconomie is in 2014 en 2015 met 3 procent gegroeid. In diezelfde periode zou de uitstoot wereldwijd met 0,6 procent zijn afgenomen. De resultaten van het onderzoek zijn helder, zegt Rik Leemans, Hoogleraar Milieukunde aan de Wageningen Universiteit. "In de laatste tien jaar is in Europa de uitstoot flink gedaald. In de Verenigde Staten ook, onder andere door het shale gas. In China zien we de laatste tien jaar een hele sterke stijging, maar in de laatste drie jaar buigt dat af naar een stabilisatie. In India neemt het nog steeds toe, maar de absolute emissies daar zijn relatief klein."

 

China
Leemans hoopt dat het een begin van een doorzettende trend is, maar dat kunnen we nu nog niet zien, meent hij. "Als we bijvoorbeeld naar China kijken, dan is daar de economische groei teruggelopen, dan kan het zo zijn dat de uitstoot weer verder oploopt als de economie aantrekt."

Nederland
In Nederland is de laatste jaren veel ingezet op kolen, als we de uitstoot verder willen verminderen, zullen we daar moeten beginnen, zegt Leemans. "Als we die uit onze energie-mix halen en bijvoorbeeld teruggaan naar aardgas, dan zullen de emissies hier nog verder teruggedrongen."

Gerelateerde artikelen