Nieuws1 apr '15 13:55Aangepast op 1 apr '15 14:24

'Wij gaan de prijzen van programma's nooit prijsgeven'

Auteur: Karlijn Meinders

NPO-voorzitter Henk Hagoort weigert volledige transparantie te geven over de kosten van de programma's van de publieke omroep. Dat zei hij vandaag tegen BNR. Hij vindt het onheilspellend dat staatssecretaris Dekker om deze gegevens vraagt.

Foto: ANP - NPO-voorzitter Henk Hagoort.
Foto: ANP - NPO-voorzitter Henk Hagoort.

Hagoort vindt niet dat het aan de politiek is om van de NPO te vragen om van elk programma te vertellen wat het kost. "Voor je het weet ontstaan er politiek sentiment over welk geld er naar welke programma's gaat en zit straks de politiek aan de knoppen van de publieke omroep. Dat is in een democratie niet iets wat we willen."

Volgens Hagoort heeft de publieke omroep twee taken, en houden ze zich daar ook aan. "Ten eerste moeten we transparant zijn. Dat zijn we. We hebben ons eigen toezichthouders en die mogen alles opvragen en we zijn transparant over wat de netten kosten. Ten tweede moeten we onafhankelijk zijn."

Dekker kan dus lang gaan wachten op een antwoord. "Het gebeurt nergens anders in Europa dat de publieke omroep van programma's individueel moet gaan vertellen wat ze kosten en dat gaan wij hier zeker ook niet doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen