Nieuws25 aug '15 13:16Aangepast op 25 aug '15 13:56

Geen 'plat vermaak' meer op de publieke omroep

Auteur: Madelon Meester

De publieke omroep moet 'plat amusement' de deur wijzen. De omroepen moeten zich richten op cultuur, educatie en informatie. Dat stelt staatssecretaris Sander Dekker, die vandaag zijn nieuwe mediawet presenteert.

Bijdrage: Jeroen Stans

Amusement is al op de commerciële zenders te zien, dat hoeft de publieke omroep volgens Dekker niet 'dunnetjes over te doen'. Vorig jaar werden de contouren van de nieuwe mediawet al duidelijk. Toen stelde Dekker dat voor programma's als Ranking the Stars en Bananasplit geen plek meer is op de publieke netten.

Champions League
Voor grote sportevenementen als het WK atletiek is wel ruimte. Dekker: "Want sport is meer dan plat amusement." Maar om het verlies van de uitzendrechten van de Champions League bij de NOS heeft Dekker geen traan gelaten: "Op zich vind ik het helemaal niet erg dat het Champions Leaguevoetbal verplaatst is naar SBS6. De publieke omroep kan met het uitgespaarde geld andere mooie programma's maken. Dat is een goeie ontwikkeling."

Jonge kijkers
Om ook in de toekomst relevant te blijven, moet de publieke omroep zich volgens Dekker richten op drie kerntaken: educatie, informatie en cultuur. Daarmee moeten ook jongere kijkers worden getrokken. Dat blijkt nu een groot probleem. Uit Amerikaans onderzoek bleek onlangs dat mensen tot 34 jaar de tv massaal hebben afgedankt. Zij kijken programma's uitgesteld terug via internet, of hebben de tv ingeruild voor Netflix of HBO.

Maar volgens Dekker zijn jongeren geen verloren doelgroep voor de publieke omroep: "Ik geloof dat je jongeren ook kunt trekken en kunt boeien met meer dan alleen maar plat amusement." Alleen, zo vult de staatssecretaris aan: "Moet het wel op een manier die jongeren aanspreekt."

Somber
Overigens ziet staatssecretaris Dekker het somber in voor de tv. "Ik denk dat de televisie zoals we die kennen, zijn langste tijd heeft gehad." Om niet weggevaagd te worden, moeten de publieke omroepen veel meer 'on demand dingen aanbieden op het internet'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen