Nieuws19 nov '15 07:41

Smartphone is niet gegarandeerd kinderarbeidvrij

Auteur: Mark Hulstein

Electronicabedrijven doen niets om kinderarbeid in goudmijnen tegen te gaan. Het goud uit die mijnen zit in iedere mobiele telefoon. Electronicabedrijven kunnen niet garanderen dat dit zonder kinderarbeid is gedolven.

ANP
ANP

Wereldwijd werken meer dan 1 miljoen kinderen in de goudmijnbouw en dat aantal groeit. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen. Stop Kinderarbeid is de opdrachtgever van het onderzoek. "Wij vinden dat er zeker aandacht voor moet komen. Goud kan gedolven zijn door kinderen en dat kan terecht komen in onze mobiele telefoons, smartphones, tablets en computers. Dus dat is iets waar wij graag aandacht aan besteden", zegt Sofie Ovaa van Stop Kinderarbeid.

Stop Kinderarbeid ziet het liefst dat de bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en hun invloed laten gelden. Ze zouden door hun hele productielijn heen moeten kijken waar het goud vandaan komt. "Daar waar de risico's zitten zouden ze zich hard moeten maken om het goud eerlijk gedolven te krijgen", meent Ovaa.

Onder de elektronicabedrijven zijn geen uitzonderingen. Volgens het onderzoek zijn er geen bedrijven die zeker kunnen zeggen dat hun goud eerlijk gedolven is. Stop Kinderarbeid komt vandaag met alle bevindingen van het onderzoek. Er zal ook een brief gaan naar alle bedrijven met de uitnodiging om te reageren op het onderzoek. Ovaa: "Ook om stappen te nemen die nodig zijn en met ons in gesprek te gaan om te kijken hoe we gezamenlijk kunnen werken aan een verbeterplan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen