Nieuws30 dec '15 14:47

'Slimme pleister' met sensoren heeft de toekomst

Auteur: Judith Laanen

De 'slimme pleister', die je vertelt of de wond al genezen is, komt er aan. Gekoppeld aan je telefoon of tablet weet je dankzij sensoren binnen no time of de wond genezen is.

Foto ANP
Foto ANP

Wondgenezing krijgt dankzij de slimme pleister over een jaar al een enorme boost. Jeroen van den Brand, programmamanager bij het onafhankelijke onderzoekscentrum van TNO, Holst Centre, ontwikkelt de pleister. Zo'n slimme pleister, de DermaTrax, lost een hoop problemen met het controleren van wonden onder de pleister op, vertelt hij.

Van den Brand: "Als een wond nu in een ziekenhuis geïnspecteerd wordt, moet de pleister eraf en maak je de wond open." Dan moet er gekeken worden hoe de wond zich houdt en metingen gedaan worden en moet er weer een nieuwe pleister op, zegt Van den Brand.

Nieuwe slimme pleister met sensoren
Dat is met de nieuwe pleister verleden tijd. De pleister blijft op de wond zitten. Dankzij sensoren ín de pleister kan bijvoorbeeld de ph-waarde van het wondvocht gemeten worden. Ook de temperatuur wordt in de gaten gehouden. Als die stijgt, wat bij een infectie gebeurd, geeft de pleister ook een seintje.

De verzamelde data kan via een radiochip en een draadloze verbinding door artsen en verpleegkundigen uitgelezen worden op een telefoon of tablet. Het moet wel veilig blijven, de data is niet direct voor iedereen zichtbaar, vertelt Van den Brand.

Kost dat?
De pleister moet in 2017 op de markt komen. Een grote pleister voor als je je arm of been hebt opengehaald kost nu tussen de 10 tot 25 euro in een ziekenhuis. "De slimme pleister zou een euro duurder worden", berekende Van den Brand. De kosten die je bespaart verdien je misschien wel weer terug.

Holst Centre werkt ook aan slimme kleding met behulp van LED-licht en een helende pleister, ook met LED-licht. Wanneer die op de markt verschijnt is nog niet bekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen