Nieuws14 jun '13 16:41Aangepast op 14 jun '13 17:07

VS overweegt no-fly zone Syrië

Auteur: Harmen Simon Teunis

Amerika denkt erover een no-fly zone in te stellen boven Syrië. Daarnaast gaat de VS ook wapens leveren aan Syrische rebellen. President Obama heeft dat besloten, nu ook hij ervan overtuigd is dat het Syrische leger chemische wapens heeft gebruikt.

Volgens correspondent Reinout van Wagtendonk gaan de Amerikanen voorlopig alleen kleine wapens leveren. "Het gaat om automatische wapens, pistolen, geweren en dergelijke."

Toch wordt er ook nagedacht over grover geschut zoals antitankwapens. "Maar regeringsmensen zeggen op dit moment dat de luchtafweerraketten die de rebellen willen hebben, zeker niet door de VS geleverd zullen worden", zegt Van Wagtendonk. Dat heeft er mee te maken dat Amerika terughoudend is over wat er in de toekomst met dit soort wapens kan gebeuren. "Denk daarbij vooral aan het begrip ‘blowback’, zoals in Afghanistan toen de VS daar in de tijd de anti-Sovjet rebellen begon te bewapenen. Uiteindelijk kreeg het dat allemaal terug op het eigen bord via de Taliban en Osama bin Laden. Dat willen ze in Syrië natuurlijk voorkomen."

Veiligheidsraad niet nodig
Voor het instellen van de no-fly zone is een gang langs de VN Veiligheidsraad niet nodig, althans dat zegt onder meer senator John McCain. "De haviken in Washington die nu om bombardementen roepen en een no-fly zone willen instellen, roepen er tegelijkertijd bij dat het niet via de Veiligheidsraad hoeft. De VS kan dat op eigen houtje met de bondgenoten doen. In theorie is dat in het verleden ook gebeurd."

Maar of dat er van komt en binnen welk tijdsbestek, is nog maar de vraag. Van Wagtendonk: "President Obama is nog lang niet zover of in de buurt van een besluit over een actieve militaire rol van de VS in de Syrische burgeroorlog. Vooralsnog lijkt het uitsluitend theorie. Er is die rode lijn van Obama met chemische wapens. Maar de nu in het vooruitzicht gestelde wapenleveranties van beperkte omvang, lijken daarop vooralsnog het enige antwoord."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen