Nieuws18 dec '15 15:43

Bussemaker: Koop portretten Rembrandt nog niet rond

Auteur: Karlijn Meinders

De koop van Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit uit 1643 is nog niet rond. Volgens cultuurminister Bussemaker zijn de schilderijen "nu nog formeel in het bezit van de eigenaar."

Foto: ArtMarketMonitor
Foto: ArtMarketMonitor

Zo zegt de minister tegen BNR. Nederland koopt samen met Frankrijk de twee schilderijen van de Franse familie De Rothschild. De onderhandelingen verlopen volgens Bussemaker "buitengewoon constructief." Ook benadrukt ze dat er "zorgvuldig in het belang van deze bijzondere schilderen wordt samengewerkt" met Frankrijk. De aankoop "vergt veel uitzoekwerk."

Eerder werd al duidelijk dat het geen gezamelijke aankoop wordt. Frankrijk koopt namelijk het doek van Oppit, Nederland dat van Soolmans. De schilderijen zijn getaxeerd op 160 miljoen euro. Bussemaker sprak in september de hoop uit dat de Rembrandts nog voor de kerst in het Rijksmuseum te zien zouden zijn. Maar omdat de koop nog niet rond is, is dat onhaalbaar gebleken. Het gaat volgens Bussemaker "helaas nog even duren" voor het publiek de werken kan zien. "Ik hoop dat het niet al te lang hoeft te duren."Nederland wilde aanvankelijk beide schilderijen kopen, maar daar stak de Franse overheid op het laatste moment een stokje voor.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen