Nieuws1 feb '16 14:35

Bussemaker tekent overeenkomst Rembrandts in Louvre

Auteur: Mark Hulstein

Alle afspraken rondom de twee schilderijen van Rembrandt zijn nu definitief. Minister Bussemaker heeft de overeenkomst in Parijs getekend. Maerten Soolmans en Oopjen Coppit komen eerst drie maanden in het Louvre te hangen, daarna drie maanden in het Rijksmuseum.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens minister Bussemaker is het "heel bijzonder". De twee unieke werken moeten onafscheidelijk zijn en blijven, vindt de minister. Waarschijnlijk zijn de schilderijen voor de zomer te zien in Amsterdam. "Ze worden nu eerst hier in het Louvre schoongemaakt. Dan worden ze drie maanden in het Louvre getoond en dan gaan ze drie maanden naar het Rijksmuseum. Daar worden ze drie maanden getoond. Dan worden ze gerestaureerd en dan komen ze weer in het Rijksmuseum te hangen. Dus we hebben een heel systeem bedacht over wanneer de schilderijen in het Rijks en in het Louvre te zien zijn. En voor het eerst zijn voor langere tijd zullen ze in het Rijksmuseum te zien zijn", zegt minister Bussemaker.

Bussemaker: "Omdat ze nu hier zijn is het ook logisch om mensen hier in het Louvre in de gelegenheid te stellen om de schilderijen voor een korte periode te aanschouwen. Wat hier alleen gebeurt is een eerste schoonmaakbeurt om de stoflaag eraf te halen. Maar de echte restauratie en het toezicht daarop gebeurt in het Rijksmuseum."

Van de bijna-diplomatiek rel is weinig meer te merken op de dag van het tekenen van de overeenkomst. Het wordt met een glaasje champagne kracht bij gezet. Volgens de minister is alles nu dan ook gladgestreken. "We hebben met alle betrokkenen de schilderijen hier in de opslag kunnen zien. En dat is wel een heel bijzonder moment. Het was een uniek proces, maar ik denk dat we het ook op een hele goede manier hebben afgerond. En dit versterkt alleen maar de culturele banden tussen Frankrijk en Nederland", zegt Bussemaker.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen