Nieuws3 jan '13 06:33Aangepast op 3 jan '13 08:43

Nederlandse New Deal moet land uit het slop trekken

Auteur: Thijs Baas

De vier grote steden staan te popelen om het heft in eigen hand te nemen en flink te investeren in bijvoorbeeld de bouw. "Geen doemdenken, maar elan."

Maar een antwoord van het kabinet is nog niet gekomen. Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag liet gisteravond op de nieuwjaarsreceptie van zijn stad nog eens weten dat hij liever nu dan morgen aan de slag gaat. "Investeren daarin is belangrijk. Investeringsfondsen en pensioenfondsen zouden daar een belangrijke rol in kunnen spelen", zegt Van Aartsen.

Experimenten
"Alles wat je nu kunt doen, ook experimenteren, die helpen om de werkgelegenheid op gang te brengen moeten we ondernemen. Dan verwijs ik naar wat Franklin D. Roosevelt in de vorige eeuw deed met de New Deal: die hándelde. Er zijn legio projecten in de grote steden die uitgevoerd zouden kunnen worden."

Er is dus voldoende mogelijk, wat Van Aartsen betreft. "Ik snap best dat het kabinet de afgelopen maanden iets anders te doen had maar we rekenen er echt op dat we daar binnenkort eens over rond de tafel gaan zitten. Laten we eens wat dóen!"

Gerelateerde artikelen