Nieuws19 okt '15 11:26

'Onregelmatig pompen naar Gronings gas onverstandig'

Auteur: Madelon Meester

Het is geen goed idee om het Groningse gas alleen te gebruiken als er extra gas nodig is. Dat zegt directeur Gerald Schotman van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) tegen Het Financieele Dagblad.

Foto: ANP
Foto: ANP

Minister Kamp van Economische Zaken suggereerde eerder dat bijvoorbeeld in een warme zomer minder Gronings gas nodig is. Schotman zegt in het FD: "Intuïtief denk ik dat het geen goed idee is om heel lage niveaus tijdens de zomer met heel hoge niveaus in de winter met elkaar af te wisselen. Mij lijkt een vlakkere, stabielere productie een beter idee. Maar ik kan dat niet aantonen dus laten we niet speculeren en het eerst onderzoeken."

Gezond verstand
Jacques Hagoort, emeritus hoogleraar reservoirtechniek, deelt Schotmans intuïtie. "Ik denk niet dat het wetenschappelijk aantoonbaar is. Het is meer een kwestie van gezond verstand."

 

Stikstof
Door middel van het injecteren van stikstof kan er wel het ene moment meer en het andere moment minder gas uit de grond worden gehaald, zegt Hagoort. "Als je één kubieke meter aardgas produceert en je injecteert tegelijkertijd één kubieke meter stikstof, dan blijft de druk gelijk en sluit je aardbevingen volledig uit. Waarom dat niet gebeurt, is de emeritus hoogleraar een raadsel. "De politiek wil er niet aan."

Gerelateerde artikelen