Nieuws25 sep '15 15:39Aangepast op 25 sep '15 15:55

NAM gaat in beroep tegen uitspraak rechter

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. De rechter besloot dat het oliebedrijf moet betalen voor de waardedaling van huizen in Groningen door gasboringen.

"De uitspraak van de rechter is onduidelijk", zegt Martijn Verwoerd, projectdirecteur van de afdeling aardbevingen van NAM tegen persbureau ANP. "We hebben nog geen antwoord op een aantal vragen die we tijdens de rechtszaak hadden gesteld. We kunnen dan ook niet anders dan in hoger beroep gaan. Het spijt ons dat daarmee tijd gemoeid zal zijn, maar we willen regelingen die werkbaar zijn voor alle partijen."

Duidelijkheid
Volgens NAM geeft de uitspraak geen duidelijkheid over welk gebied er onder de compensatieregeling valt. Ook wil het bedrijf weten wat er gebeurt als de huizenprijzen stijgen. Daarnaast vindt de aardoliemaatschappij het te vaag of huizenbezitters meermaals schadevergoedingen kunnen aanvragen.

Oneerlijk
Volgens de NAM is het niet eerlijk dat de waardedaling nu op elk willekeurig moment kan worden gepubliceerd. "Er wordt dan gekeken naar de huizenprijzen, maar ook naar het bevingsrisico. Dat is taxatie op taxatie en dat kan leiden tot ongelijke uitkomsten. Wij vinden dat je de markt het werk moet laten doen en dat de schade pas kan worden bepaald bij verkoop.”

Pakket
Daarnaast stelt de NAM samen met de Nationaal Coördinator Groningen aan een "samenhangend pakket van regelingen"  te werken voor waardevermeerdering, nieuwbouw en nieuwbouwinnovatie. Er wordt een fonds voor achterstallig onderhoud en een uitkoopregeling ontwikkeld. "We blijven werken aan deze maatregelen, zodat we de woningmarkt positief kunnen stimuleren", zegt Verwoerd.

Uitstel
Begin september won de stichting Waardedaling door Aardbevingen Groningen een rechtszaak van de NAM. De stichting behartigt de belangen van meer dan 1.700 huiseigenaren. Ook woningcorporaties hadden zich bij de rechtszaak aangesloten. Door het hoger beroep duurt het nu langer voordat woningeigenaren hun waardevermindering kunnen claimen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen