Nieuws13 jan '16 21:38

Arib (PvdA) gekozen tot nieuwe voorzitter Tweede Kamer

Auteur: Judith Laanen

PvdA-Kamerlid Khadija Arib mag zich na een lange avond stemmen de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer noemen.

PvdA-Kamerlid Khadija Arib is de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Foto ANP
PvdA-Kamerlid Khadija Arib is de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Foto ANP

Van de Kamerleden stemden er woensdagavond 83 op de kandidaat van de sociaaldemocratische regeringspartij. De verliezende Ton Elias van coalitiepartner VVD kreeg 51 van de 134 geldige stemmen.

In een eerste reactie zegt Arib: "Ik ben een beetje ontroerd'', zei ze direct na het in ontvangst nemen van de voorzittershamer van de Tweede Kamer. Daarom zag ze van een langer betoog af. Ze zal een Kamervoorzitter zijn voor iedereen, zei ze, die zich met volle overtuiging zal inzetten en zal "ingrijpen waar nodig".

Ze prees haar medekandidaten. "Het vraagt heel veel moed om je nek uit te steken en je te kandideren. Het brengt heel veel met zich mee, ook aan publiciteit, ook negatieve."

Arib volgt Anouchka van Miltenburg (VVD) op, die sinds 2012 Kamervoorzitter was. Afgelopen december stapte ze op.

Strijd ging tussen Arib en Elias
Arib en Elias streden in de laatste stemronde om het voorzitterschap. Van de vier kandidaten vergaarden zij woensdagavond tijdens een stemming in de Tweede Kamer de meeste stemmen, zodat zij doorgingen naar de vierde en laatste stemronde.

Arib kreeg in de derde ronde de meeste stemmen: 60. In de eerste en twee ronde haalde ze er 58 en 56. Op Elias stemden 44 Kamerleden, tegen 43 en 40 in de vorige rondes.

De twee andere kandidaten, Madeleine van Toorenburg van het CDA en Martin Bosma van de PVV vielen in de derde ronde af. Zij kregen 32, respectievelijk 11 stemmen. PvdA-Kamerlid Roos Vermeij kreeg in de eerste vrije stemronde, waarin Kamerleden op iedereen konden stemmen, twee stemmen. Ze had zich niet kandidaat gesteld.

Er werd ook nog geschorst, omdat het CDA even onderling overleg wilde hebben.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen