Wijffels zegt op BNR dat hij gelooft dat mensen identiteit ontlenen aan hun eigen omgeving. "Misschien is dat in de Randstad wat minder dan in de rest van het land - maar zeker aan Limburg, aan Zeeland en aan Friesland. Om dat even met een grote streep weg te vegen, lijkt me niet verstandig. Het zal ook niet gebeuren en dat geldt in zekere zin voor veel gemeenten ook."
Grootschaligheid
"Als ik iets moet zeggen waar ik het helemaal oneens mee ben, dan is het de ambitie voor bestuurlijke schaalvergroting", aldus Wijffels. "Dit land laboreert al langere tijd - en niet alleen in de bestuurlijke sector, maar ook als het gaat over zorg, onderwijs en het bedrijfsleven - aan grootschaligheid. Die is zo ver van mensen af komen te staan, dat mensen het gevoel hebben er totaal geen invloed meer op te hebben. Dus eigenlijk leven ze in een sfeer van vervreemding."
ABN in private handen
Wijffels ging bij BNR Paul van Liempt verder in op ABN Amro, de bank die weer een keer in private handen moet komen. Wijffels: "Mijn verwachting is dat dat niet snel zal gebeuren. Zeker nu het nieuwe kabinet er zit, moet het even goed 'uitsorteren' wat het wil met ABN Amro."
Volgens Wijffels zijn er verschillende scenario's denkbaar. "Aanvankelijk is snel gesproken van ‘ABN Amro moet terug naar de beurs, naar de oude positie'. Inmiddels hoor ik allerlei andere scenario’s. Een daarvan is dat de bank wel in private handen komt, of grotendeels in private handen, maar dan toch met een kerngroep van institutionele beleggers, die vaste aandeelhouder zijn.”
Hervorming bankensector
Onlangs is het rapport van de commissie Liikanen gepubliceerd. Deze commissie adviseert de Europese Commissie over het hervormen van de bankensector. Wijffels was er lid van en is inmiddels met de aanbevelingen van Liikanen in Nederland aan de slag gegaan om de bankensector te hervormen.
Banken opsplitsen
"De basis van ons rapport is dat we de komende tijd twee dingen moeten zien te combineren", zegt Wijffels daarover. "Het eerste is dat de banken weer vol beschikbaar zijn om datgene te leveren wat nodig is voor de economie, voor bedrijven en voor burgers die middelen nodig om bijvoorbeeld huizen te financieren. Dat andere moet zijn dat banken zo weinig risicovol opereren dat de kans dat de belastingbetaler
naar de kassa wordt geroepen om banken te redden, 0 wordt."
Hij gaat verder: "Wij hebben gezegd dat banken die in betekenende mate risicovolle handelsactiviteiten hebben zich moeten opsplitsen. Dat is de kern van ons advies."