Nieuws17 feb '16 17:00

'Sleutel aanpak scheefwonen ligt bij gemeenteraden'

Auteur: Thijs Baas

De sleutel voor het op peil brengen van de voorraad van middeldure huurwoningen ligt bij de gemeenten. Zij moeten daarvoor een groot deel van hun bouwgrond voor een redelijke prijs beschikbaar stellen voor de grote groep middeninkomens. De gemeenteraden zijn daarom nu aan zet, meetn minister Blok van

Op dit moment is 5 miljard euro binnenlands én buitenlands beleggingsgeld beschikbaar voor deze middeldure woningen en het is in eerste instantie aan de gemeenten om dat geld zo slim mogelijk in te zetten, meent Blok. "Gemeenten moeten met huurders, corporaties en beleggers om de tafel en kijken wat er nodig is. Ik merk overigens dat zeker grotere gemeenten daar al mee begonnen zijn."


 

Traditioneel denken
De grootste belemmering is volgens Blok het traditionele denken dat in veel gemeenten nog overheerst. "Óf je ging naar de woningcorporatie, want dié kende je. En de rest verkocht je gewoon zo duur mogelijk. Die tussencategorie hadden ze helemaal niet op hun netvlies." Dat besef begint te komen, erkent Blok, maar de tijd dringt. "Die miljarden liggen nu klaar. Als financiële markten toch weer een beetje kriebel krijgen, kan het zomaar weer ergens anders heen gaan."

Gerelateerde artikelen