Nieuws20 jan '16 17:00

Pakistan in angst: 'Kan mijn kind morgen nog naar school?'

Auteur: Judith Laanen

Dat vragen ouders zich af na de aanslag op de Bacha Khan Universiteit in het Pakistaanse Charsadda, waarbij vandaag zeker 20 doden vielen.

Foto ANP
Foto ANP

Een aantal gewapende mannen drong de school binnen en begonnen daar op studenten en leraren te schieten. Het leger heeft de actie weten te beëindigen en de vier daders zijn omgekomen. Op de universiteit staan circa 3000 studenten ingeschreven. Charsadda ligt in het noordwesten van het land waar de Taliban actief zijn.

Onduidelijkheid over daders
Pakistan-correspondent Wilma van der Maten zegt dat het nog onduidelijk is wie er precies achter de aanslag zit: "Het blijft een heel vaag verhaal. De Taliban hadden al binnen paar uur een bericht op Facebook waarin ze de aanslag opeisten. Maar een afsplitsing binnen die groep zei dat het niet zo was, want wat er is gebeurd is absoluut tegen de islam. Als deze groep het werkelijk heeft gedaan, moet deze gestraft worden."

Volgens een legerwoordvoerder lijkt deze actie sterk op een actie in het nabijgelegen Peshawar in 2014, waarbij ook een school werd binnengevallen en 141 doden vielen, waaronder 132 schoolkinderen. "Het leger denkt toch dat de Taliban erachter zit", zegt Van der Maten.

Mist
Het was mistig vandaag in Pakistan, zegt Van der Maten, en dat zou de aanslagplegers ten gunste gekomen kunnen zijn: "Dat is het verhaal. Niemand heeft ze zien aankomen. Ze schijnen zelfs over de muren te zijn geklommen."

Gesprek van de dag
In Pakistan is de aanslag het gesprek van de dag. Volgens Van der Maten probeert de politiek de wonden te helen door morgen af te kondigen als een nationale dag van rouw.

 

Er was afgesproken dat aanslagen zoals in Peshawar voorkomen zouden moeten worden, zegt Van der Maten, maar "blijkbaar zijn er heel veel fouten gemaakt. Alle scholen waren een maand gesloten, er moesten speciale veiligheidsmaatregelen genomen worden, er kwam extra beveiliging voor de scholen en nog meer politie-agenten met geweren."

Scholen als doelwit
Dat scholen steeds het doelwit zijn voedt volgens Van der Maten de angst van ouders: "Die vragen zich vandaag af: kan ik mijn kinderen morgen nog naar school sturen? Heel Pakistan zit weer in de angst, dus in dat opzicht kun je zeggen dat de militanten die achter deze aanslag zitten succes hebben geboekt."

De aanval vond plaats tijdens een herdenking van de politicus en islamist Bacha Khan (1890-1988) die net als de Taliban van de Pathaanse bevolkingsgroep was. Hij werd bekend als pacifist en leider van de onafhankelijkheidsstrijd tegen het Britse Rijk. Hij overleed 20 januari 1988.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen