Nieuws4 jan '16 20:23

'Nederland kan Saoedi-Arabië niet tot de orde roepen'

Auteur: Karlijn Meinders

Het conflict tussen Saoedi-Arabië en Iran verspreidt zich als een olievlek over het Midden-Oosten. Volgens Han ten Broeke, Buitenlandwoordvoerder voor de Tweede Kamerfractie van de VVD, moet Nederland Saoedi-Arabië niet te veel de les lezen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Andere Arabische landen scharen zich achter Ryiadh. En snijden net als Saoedi-Arabië de banden met Iran door. Het doorsnijden van deze banden, zowel diplomatiek als commercieel, zijn een reactie op de bestorming van de Saoedische ambassade door woedende Iraniërs. Zij reageerden op hun beurt weer op de executie van een belangrijke sjiitische geestelijke, afgelopen weekend in Saoedi-Arabië.

Spierballen tonen
Han ten Broeke, Buitenlandwoordvoerder voor de Tweede Kamerfractie van de VVD, meent dat Saoedi-Arabië zich vooral bedreigd voelt en de spierballen wil laten zien. "Omdat het land vermoedt dat Iran het in Jemen op ze voorzien heeft, omdat Iran in Syrië Assad steunt, omdat het in Irak de dienst uitmaakt en omdat het in Libanon ook nog eens Hezbollah steunt."

Richten op strijd tegen IS
Volgens Ten Broeke is het moeilijk om vanuit Nederland iets aan de houding van Saoedi-Arabië te veranderen. "We hebben geen enkel machtsmiddel om daar iets af te dwingen, dat kunnen wij als Nederland niet alleen. We moeten ons energie richten op de oorlog in Jemen, ook omdat we gezamenlijk tegen IS moeten vechten. Als we nu op alle vlakken Saoedi-Arabië de les gaan lezen, dan zal men niet meer luisteren en geen bondgenoot meer zijn in die strijd tegen IS."

Gerelateerde artikelen