Nieuws16 sep '15 11:42

Alternatief voor vluchtelingen: levensgevaarlijke route vol landmijnen

Auteur: Madelon Meester

Een nieuwe, gevaarlijke route voor vluchtelingen is in opkomst nu de grens met Hongarije vrijwel geheel is afgesloten. Activisten helpen vluchtelingen om via Kroatië en Slovenië door te reizen naar West-Europa. Grote bezorgdheid is er over de route via Bosnië-Herzegovina.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat zegt correspondent in Hongarije Stefan Bos. "In dat gebied heb je nog veel landmijnen van de oorlog toen Joegoslavië uiteenviel. Die mijnen liggen overal."


Activisten
Op dit moment worden er door activisten blaadjes uitgedeeld waarop staat: als het echt niet anders gaat, kunnen jullie via die andere landen reizen. "Maar het is de vraag wat die landen gaan doen", zegt Bos. "Want daar zijn er ook gesprekken over strengere grenscontroles."

Hongerstaking
De situatie in Hongarije is nog steeds heel ernstig, zegt Bos. "Ik heb mensen ontmoet die achter het anti-migratiehek stonden van wie ik dacht: kunnen ze überhaupt nog wel verder? Hebben ze er nog wel de kracht voor? Je zag de uitputting op hun gezicht. Er vliegen nog altijd helikopters over het gebied, er zijn ontzettend veel soldaten gearriveerd, sommige vluchtelingen zijn in hongerstaking op dit moment. Ze willen graag de grens over, maar die is door de autoriteiten afgesloten." Overigens heeft die maatregel wel het gewenste effect voor Hongarije, zegt Bos. "Maandag kwamen er nog 9 duizend vluchtelingen binnen. Sinds de grens is afgesloten zijn er welgeteld 72 asielaanvragen geweest. Al die aanvragen zijn afgewezen door de Hongaarse autoriteiten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen