Nieuws28 sep '15 14:32

Het dilemma van Jeb Bush

Auteur: Bas van Setten

Het wordt erop of eronder voor Jeb Bush. Belangrijke geldschieters hebben de Republikeinse presidentskandidaat laten weten dat hij het beter moet doen in de peilingen, want anders valt hun steun weg.

"Het zou best kunnen dat het succes van Donald Trump ten koste gaat van dat van Bush", zegt Hans Krabbendam, historicus en Amerika-deskundige aan het Roosevelt Study Centre. "Beide hebben ze een enorme naamsbekendheid, dus voor Bush was het een tegenvaller toen Trump hem naar de kroon stak."

 

Geld
Over het geld hoeft Bush zich overigens niet veel zorgen te maken. Volgens Krabbendam heeft hij nog zo'n 120 miljoen dollar in kas. "Belangrijker is het signaal dat de geldschieters afgeven wanneer hun steun wegvalt. Dat signaal houdt in dat Bush niet de voorkeurskandidaat van de gevestigde orde is."

Gretigheid
Trump voert campagne met een gretigheid die je bij Bush mist. "Het lijkt alsof Bush en fase heeft overgeslagen en al denkt dat hij de Republikeinse presidentskandidaat is. Daardoor oogt het dat hij zich niet erg lijkt in te spannen om die kandidatuur binnen te slepen", zegt Krabbendam.

Toch is het opvallend dat Bush het minder goed doet, juist omdat hij wat gematigder is. De manier waarop hij beter kan scoren is misschien door wat feller te worden, maar dan gaat hij weer op zijn tegenstander lijken. Krabbendam: "Dat is een dilemma voor Bush. Als je president wilt worden moet je behalve een duidelijk profiel ook de samenbindende factor zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen