Nieuws29 apr '14 07:31

Meer en meer drugsafval in de Nederlandse natuur

Auteur: Pieter van den Akker

De hoeveelheid chemisch drugsafval dat wordt gedumpt in de natuur stijgt fors. Dat blijkt uit onderzoek BNR. In de eerste vier maanden van dit jaar kreeg de politie al 70 meldingen binnen. Dat is er ongeveer één per dag en bijna een verdubbeling opzichte van vorig jaar.

Staatsbosbeheer is het zat en wil dat de politiek ingrijpt. Verslaggever Elfanie toe Laer trok het bos in met boswachter Patrick Raats. Hij wordt regelmatig geconfronteerd met het afval van drugslaboratoria en vertelt: "Toen ik hier aan kwam rijden stond hier een aantal 200 liter vaten, waarvan er twee aan het lekken waren. Je gaat even kijken, schopt een keer tegen zo'n container aan, er zit een scheur in, er komt allemaal rare vloeistof uit."

Misselijk
Raats vertelt vanaf de plek waar hij een tijdje geleden een behoorlijke berg chemisch drugsafval vond. "Het stonk wel", zegt Raats. "Dat heb ik later ook gemerkt. Ik kreeg allemaal duizelingen in m'n hoofd. Ik werd er misselijk van en voelde me niet lekker. Dat kwam door de giftige dampen die eruit kwamen. Dat wisten we toen nog niet. Op een gegeven moment ga je de politie en de brandweer bellen. Die komen, maar weten ook niet precies wat ze er mee moeten."

Het voorval vond zo'n zes jaar geleden plaats. "Sindsdien is het alleen maar erger geworden."

Onderzoek recherche
Inmiddels weet iedereen stukken beter hoe er moet worden gehandeld, zegt Raats. "Op het moment dat we het nu aantreffen, beginnen bij iedereen de alarmbellen te rinkelen. De politie heeft het als kerntaak opgepakt: het is tegenwoordig echt een plaats delict. Dat betekent dat alles ruim afgezet moet gaan worden. Dan gaat de technische recherche onderzoek doen om op die manier te linken aan de diverse drugslaboratoria."

Gerelateerde artikelen