Nieuws13 feb '15 14:49Aangepast op 13 feb '15 17:28

Kwart rechercheurs staat DNA niet af

Auteur: BNR Webredactie

Ongeveer een kwart van de rechercheurs wil geen DNA afstaan voor een database van het Nederlands Forensisch Instituut. Hierdoor zouden misdaadonderzoeken vertraging oplopen omdat rechercheurs niet onmiddellijk kunnen worden uitgesloten als daders.

De databank van het NFI is bedoeld om sporen van politiemensen op een plaats delict uit te sluiten als mogelijk daderspoor. Daardoor verlopen onderzoeken over het algemeen sneller. Van de 1250 forensisch rechercheurs hebben er ongeveer 950 hun DNA afgestaan.

'Agenten hebben ook rechten'
Agenten zijn niet verplicht om hun DNA af te staan. Maar de Nationale Politie zegt het wel te stimuleren. De vraag is of het verplicht zou moeten worden gesteld. Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP, vindt van niet.
 

Hij betwijfelt of ze het onderzoek op deze manier bemoeilijken. "Dat is zeer de vraag. Wat we vaak zien is dat collega's maar op een paar plaatsen delict komen. Als ze daar geweest zijn, wordt het geregistreerd. Op het moment dat het nodig is voor dat onderzoek om dat uit te sluiten kan het DNA worden afgenomen. Het is voor ons een heel verregaande maatregelen om DNA van werknemers te vragen. We vinden dat er grenzen zijn. Lichamelijke integriteit is een grondrecht. We vinden dat je daar zorgvuldig mee om moet gaan."

Forensische opsporing
Hoewel niet alle forensische rechercheurs hun DNA hebben afgestaan, is hun aantal wel gestegen. In mei 2012 zat er van 589 medewerkers van de forensische opsporing DNA in de databank. Het gaat daarbij niet alleen om rechercheurs, maar ook om schoonmaak- en onderhoudspersoneel dat werkzaam is in ruimtes waar wordt gewerkt met sporenmateriaal en DNA.

Destijds bleek ook al dat de 'eliminatiedatabank' er niet voor niets is. Er werden 55 matches gevonden met DNA-profielen van veronderstelde dadersporen uit zaken uit het verleden. Ook in nieuwe zaken komen af en toe 'besmettingen' door forensische onderzoekers aan het licht, met behulp van de databank.

Match
Onnodig vervolgonderzoek kan zo worden voorkomen. Als een match wordt gevonden met één van de medewerkers, wordt de oorzaak daarvan geanalyseerd om herhaling te voorkomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen