Nieuws8 sep '15 07:54

'Extra geld kinderopvangtoeslag levert zo'n 8000 banen op'

Auteur: Karlijn Meinders

Dat zegt Brancheorganisatie Kinderopvang. Het kabinet maakte gisteravond bekend dat de kinderopvangtoeslag omhoog gaat, en trekt hiervoor 290 miljoen euro uit.

Leo Houwen, voorzitter van die Brancheorganisatie Kinderopvang, vertelt dat er een directe relatie is tussen de dienstverlening in de kinderopvang en personeelskosten. "Hierdoor komen er dus zo'n 8000 arbeidsplaatsen bij. Het gaat dan om pedagogische medewerkers, met een beroepsopleiding op MBO-niveau", vertelt Houwen.

Arbeidsmarkt
De zon begint dus weer een beetje door te breken voor de kinderdagverblijven. "We denken ook dat het voor ouders die hun kinderen al laten opvangen, zonder kostenverhoging mogelijk wordt om meer uren opvang in te kopen" zegt Houwen. "Dat betekent: minder kunstgrepen, minder in spagaat, minder stress. We denken ook dat het voor zo'n 50.000 ouders (weer) toegankelijk wordt om hun kinderen op te laten vangen. Dat is ook voor de arbeidsmarkt heel goed nieuws."

Opschalen
Maar kan de sector de toestroom aan? Houwen denkt van wel. "Er is na een periode van krimp altijd overcapaciteit. Er is een personele afslanking geweest, dus daar zullen we moeten opschalen. Er is behoorlijk gekort op de sector, we hebben een krimp van 30 procent achter de rug in een paar jaar tijd. In 2016 is er, zoals dat dan heet, een onderbesteding van 450 miljoen. Zou die ook onze kant opgaan, dan zou het aantal arbeidsplaatsen nog eens verdubbelen."

Afname aantal uren
Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK, de belangenvereniging van ouders met kinderen in de kinderopvang, vindt het een mooi bedrag, maar weet niet of kinderen hierdoor ook weer terug de kinderopvang in gaan. "Wat je zag in de cijfers, is dat sinds driekwart jaar het aantal kinderen dat naar de kinderopvang ging toenam, maar het aantal uren dat ze er waren terugliep."


 
 
 
 
Jojo-beleid

"Wat wij vooral belangrijk vinden is dat ouders, die nu zitten te plannen voor de komenden jaren, zeker vijf jaar de zekerheid hebben dat ze afzijn van dat jojo-beleid", zegt Jellesma. "Want ouders werden wel heel erg geconfronteerd met grote stijgingen. De kosten van kinderopvang, soms wel 1000 euro per maand, waren bijna zo hoog als de kosten voor wonen. Dat hadden we echt nooit bedacht toen de wet in 2005 werd ingevoerd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen