Nieuws5 feb '16 07:58

Kabinet: taak Openbaar Ministerie om bewijs MH17 te verzamelen

Auteur: Karlijn Meinders

Het kabinet gaat niet op eigen houtje op zoek naar bewijs rondom de aanslag op vlucht MH17. Dat is de uitkomst van een debat in de Tweede Kamer over de radarbeelden waar mogelijk de aanslag op te zien is.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dit debat gaat maar over één vraag: doet de Nederlandse regering genoeg om alles boven tafel te krijgen? Ook alles wat geheim is. Sinds de publicatie van het rapport van de onderzoeksraad, gaat het over de radarbeelden van 17 juli 2014.

Geheime gegevens
Pieter Omtzigt, CDA:

De Amerikanen hebben wel gegevens, maar die zijn alleen in het geheim gedeeld. Als dit in een strafzaak gebruikt moet worden, moet dat openbaar worden. En daar moet het kabinet voor zorgen, vindt de oppositie.

Verkeerde adres
Maar volgens het kabinet is de Kamer eigenlijk aan het verkeerde adres, want niet de regering, maar het Openbaar Ministerie gaat over de vraag welk bewijs verzameld moet worden. En die hebben nu niets nodig. Minister Ard Van der Steur:

Onafhankelijk
Koenders: "Als we op de stoel van het OM zouden gaan zitten, dan kun je verwachten dat ook internationaal de betrekkingen niet eenvoudig worden, omdat men dan juist gaat twijfelen over de onafhankelijkheid van het onderzoek. Daar verschuilen we ons niet achter, de essentie is om mensen uiteindelijk voor de rechter te krijgen en dat is al moeilijk genoeg."

Frustratie
Het debat eindigt met frustratie. Michiel Servaes van de PvdA: "Die rare spagaat die we soms tussen transparantie en succes willen hebben bij waarheidsvinding en het strafrechtelijk onderzoek

Koenders: "Ik begrijp dat wel, ik deel de frustratie, maar met frustratie kunnen we niet leven. We werken met vijf landen elke dag keihard, elke dag, aan het bewijs verkrijgen en daar gaat het natuurlijk om."

Gerelateerde artikelen