Nieuws20 jan '16 14:48

Gaat het Europees Parlement Rutte steunen in zijn aanpak?

Auteur: Karlijn Meinders

Geen visie, maar resultaten. Premier Rutte wil wantrouwen en irritaties over de EU wegnemen met concrete resultaten. Te beginnen met de vluchtelingencrisis waar hij binnen twee maanden al resultaat wil zien.

Foto: ANP
Foto: ANP

Premier Rutte:

Dat zei premier Rutte vanochtend in het Europees Parlement in Straatsburg. Hij presenteerde daar de prioriteiten van het Nederlandse EU-voorzitterschap en ontving voorzichtig applaus. Maar Europa-verslaggever Anke Truijen zag niet iedereen klappen.

"Het applaus kwam vooral van de anti-Europa partijen. Maar Rutte ging verder door te zeggen: sommige dingen zoals de vluchtelingencrisis kunnen we niet als land alleen oplossen, daar hebben we elkaar voor nodig. We moeten niet kijken naar grote visie, zei hij, maar resultaten boeken.

En er is haast geboden bij het oplossen van dat enorme probleem. "Gister riep EU-president Tusk ook al op dat er nog twee maanden de tijd is om het instorten van het Schengen-akkoord te voorkomen", zegt Truijen. "En Rutte deed dat vandaag opnieuw":


 
 
Grenscontroles
Op de achtergrond zie je ondertussen dat steeds meer EU-landen tijdelijke controles invoeren, vertelt Truijen. "Commissie-voorzitter Juncker gaf nog een waarschuwing vandaag. Hij zei: het wachten aan de grens kost vrachtwagens 55 euro voor elke uur dat ze te laat aankomen op de plaats van bestemming. De Nederlandse reactie hierop als voorzitter is dat er heel veel vergaderingen komen. Elke maand zullen alle Europese ministers van Justitie bij elkaar komen."

Referendum
Oekraïne
Rutte repte in zijn speech met geen woord over het referendum over Oekraïne, maar dat weerhield het Europees Parlement er niet van om vragen te stellen. Truijen. "Het is erg ongemakkelijk om als voorzitter van de EU een referendum te moeten houden waarin de EU ter discussie staat. Er werd hem opgeroepen om campagne te gaan voeren voor een 'ja'."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen