Nieuws30 okt '15 18:58

Politiemol kon ongestoord te werk gaan

Auteur: Karlijn Meinders

Politiemol Mark M. uit Weert kon vier jaar lang ongestoord bij vertrouwelijke informatie, terwijl hij daar helemaal niet bij mocht komen. Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie noemt het een zeer ernstige zaak.

Van der Steur heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat hij maatregelen gaat nemen. Politiek-verslaggever Jeroen Stans vertelt dat Mark M. zich had opgewerkt naar een positie waarin hij toegang had tot een gevoelige informatie. "Daarvoor moest hij een verklaring van geen bezwaar van de AIVD hebben. Over het invullen van die formulieren deed hij negen maanden, ook al opvallend. Vervolgens deed de AIVD een half jaar over die screening. En in de tussentijd kreeg Mark M. al een toegangscode tot die informatie. Vervolgens kreeg hij geen verklaring van geen bezwaar, maar niemand heeft die bevoegdheid weer ingetrokken."

Een zeer pijnlijke zaak, vinden zowel minister Van de Steur als de corpschef. "Er zijn nu maatregelen aangekondigd", vertelt Stans. "De corpschef gaat de klas waar Mark M. in zat nog een keer goed doorlichten. En Van der Steur gaat verder zorgen dat iemand die bij zulke gevoelige informatie moet komen, van twee afzonderlijke leidinggevenden toestemming moet krijgen. En daarnaast, iedereen die überhaupt toegang heeft tot gevoelige informatie, wordt nogmaals gescreend."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen