Nieuws24 jul '15 14:58

Veel 50-plussers lusten wel een glaasje (te veel)

Auteur: Karlijn Meinders

Een leeftijd boven de 50, hoog inkomen en dito opleiding gaat vaak samen met een voorliefde voor een glaasje te veel. Uit onderzoek blijkt dat juist deze groep mensen in veel gevallen meer drinkt dan volgens de richtlijnen goed voor hen is.

Wim van Dalen is directeur van het Nederlands Instituut Alcoholbeleid STAP. Hij bevestigt dat deze trend ook in Nederland opgemerkt is. "We zien de laatste tien jaar een forse stijging, van zo'n 136 procent (zie pdf hier links), van het aantal mensen van boven de 55 dat hulp zoekt bij alcoholproblematiek."

Goed voor gezondheid
Aan deze problematiek liggen een aantal zaken ten grondslag, meent Van Dalen. "Financieel is er geen belemmering: ze verdienen genoeg. En daarnaast zijn er nog altijd veel misverstanden over hoe gezond het kan zijn. Veel mensen denken nog steeds dat als je wat ouder wordt, het goed voor je hart is om te drinken. Dat kan in hele kleine mate zo zijn, maar dan is het nog altijd slecht voor andere delen van je lichaam. Ook mensen die bang zijn voor dementie denken vaak nog dat alcohol daarbij een preventieve rol kan spelen, maar dat is echt niet zo."

Betuttelend
Er wordt in de politiek weinig aandacht besteed aan het probleem. "Er is meer aandacht voor niet roken, voor bewegen, voor gezonde eetpatronen. Maar alcoholgedrag van volwassenen zit daar nog niet echt tussen. Het zou als onderwerp een grotere rol moeten spelen in campagnes die een gezond leven promoten. De politiek voelt zich ook eerder geroepen om iets voor jongeren te doen. In het geval van volwassenen vinden ze het al snel te betuttelend."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen