Nieuws20 jan '16 14:14

Jaartje ouder, glaasje meer?

Auteur: Thomas Van Zijl

Een glaasje advocaat, sherry of wijn; ouderen krijgen er geen genoeg en maken er met plezier een dagelijkse gewoonte van. Gevolg is wel dat steeds meer 55-plussers zich met een alcoholprobleem melden bij een verslavingsinstelling.

Foto: ANP
Foto: ANP

Voor ouderenbond Unie KBO reden om over te gaan tot actie. Ze roepen hun leden op om in de vastenperiode vanaf begin februari ook 40 dagen lang hun borreltje te laten staan.

Directeur Wim van Dalen van STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, kent het verschijnsel: "Voor deze groep verdwijnt het verschil tussen werk en vrije tijd. Het is eigenlijk elke dag weekend. Drinken is een gewoonte die er dan makkelijk in slijt."

Veel mensen gaan er bovendien nog altijd ten onrechte van uit dat een dagelijks glaasje wijn de gezondheid alleen maar bevordert. Van Dalen wijst liever op onderzoeken waaruit het tegendeel blijkt. "Je kunt je er persoonlijk wel goed bij voelen, maar rode wijn vermindert zeker niet de kans op hart- en vaatziekten, terwijl te veel drinken wel de risico’s op kanker verhoogt."

Van Dalen hoopt en verwacht dat de jonge generatie van nu op hun oude dag minder vatbaar is voor dagelijks drankgebruik. Het feit dat er meer aandacht is voor de nadelen, maakt het onwaarschijnlijk dat zij massaal in dezelfde val trappen. "Jonge mensen worden beter geïnformeerd door hun directe omgeving, maar ook door bijvoorbeeld hun huisarts." Toch blijft het volgens Van Dalen zaak om er goed op te letten, want de drank- en tabak-industrie schetst in hun reclames weer een heel ander beeld.

Over de actie van Unie KBO is Van Dalen enthousiast. Uit eerdere soortgelijke initiatieven is al gebleken dat mensen die hun drankje voor een langere periode laten staan, ook daarna aanzienlijk minder gaan drinken. Bang voor overcompensatie, is hij zeker niet. "Als deze ouderen echt merken dat ze fitter worden, hebben ze dat dagelijkse drankje niet meer nodig."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen