
Van der Knaap maakt zich zorgen om het beleid: "Het wordt allemaal aan individuele gemeentes over gelaten. Het is een nationaal probleem dat we moeten oplossen met elkaar. Er zijn heel veel mensen die hier naartoe komen om asiel te krijgen in dit land. En veel gemeentes doen hun best om die plekken ook te bieden." Het ontbreekt volgens Van der Knaap op dit moment aan ondersteuning vanuit het Rijk.
Quotum voor AZC's
Daarom pleit de burgemeester voor een quotum voor asielzoekerscentra. "Dat helpt de gemeentepolitiek. Want dan heb je gewoon een opdracht gekregen met elkaar, alle gemeentes, om daadwerkelijk voor opvangmogelijkheid en -faciliteit te zorgen. Dan is niet de keuze voor individuele gemeentes maar dan moeten álle gemeentes voor die statushouders verantwoordelijkheid dragen. Dat zal wel helpen, denk ik", hoopt Van der Knaap.
'Quotum lost niets op'
Jos Wienen, voorzitter van de asielcommissie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, niet dat een quotum iets oplost. "Ik begrijp het. Ook de burgemeester van Amsterdam heeft onlangs iets soortgelijks gezegd en er wordt wel vaker over nagedacht. Vroeger hebben we in Nederland zo'n systeem gehad. Dat heeft ook een aantal forse nadelen. Met name voor kleinere gemeenten wordt het heel erg lastig om dat iedere keer weer te organiseren voor een paar mensen waarvoor ze dan ook weer opvang voor moeten hebben", zegt Wienen. Omdat het dan niet meer om grote centra gaat, heb je niet meer faciliteiten als beveiliging, medische zorg en onderwijs volgens Wienen. "Ik denk dat we best kunnen nadenken over wat de voor- en nadelen zijn, maar ik denk dat we het voorlopig echt zullen moeten doen met de organisatie van grotere centra."
Burgemeester Van der Knaap besloot vandaag om een informatieavond over de komst van mogelijke AZC's in Ede af te gelasten. Actievoerders hadden aangekondigd om te komen protesteren. Omdat dit niet het doel van de avond is en om chaos te voorkomen, besloot de burgemeester af te zien van de informatieavond.