Nieuws15 mei '15 07:50

Diploma straks in heel Benelux gelijk

Auteur: Karlijn Meinders

Of je nou in Nederland, België of Luxemburg bent afgestudeerd, je diploma is straks overal hetzelfde waard. Minister Bussemaker van onderwijs is op dit moment in gesprek met haar Europese collega's op een congres in Armenië.

Onderwijsminister Jet Bussemaker vertelt dat ze het liefst een zelfde afspraak wil voor heel Europa. "Maar dat is nog een lange weg. Je kunt je voorstellen dat een diploma hier in Armenië niet vanzelfsprekend hetzelfde waard is als een Nederlandse diploma. We gaan het vandaag onder andere hebben over hoe we daar langzaam naar toe kunnen groeien en hoe we de landen kunnen ondersteunen die nog een lange weg te gaan hebben."

Volgens Bussemaker is het verschil in niveau tussen landen één van de velen aandachtspunten die behandeld moet worden. "We willen dat het makkelijker wordt om over en weer te studeren, maar ook dat we van elkaar kunnen leren. Op universitair niveau zou de samenwerking tussen landen nog veel meer vorm moeten krijgen."

Economie en digitalisering
Een ander belangrijk punt is hoe onderwijs kan bijdragen aan economische groei. "Denk aan landen in Zuid-Europa, waar heel veel jongeren te maken hebben met grote werkloosheid. En we gaan het hebben over het grote belang van nieuwe technologie, de open online colleges bijvoorbeeld. Zo kun je waar je ook woont studeren. Dat is één van de thema's waar ik, als Nederland volgend jaar voorzitter is van Europa, een conferentie over zal organiseren. Om te laten zien dat ook de universiteiten moeten meegroeien met de toekomst, anders worden we ingehaald door de Amerikanen en Aziaten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen