Nieuws5 aug '15 07:22

Nog nooit zoveel studieboeken online verkocht

Auteur: Marjan van den Berg

Deze zomer wordt een recordaantal tweedehands studieboeken verkocht via internet. Dat blijkt uit navraag van BNR bij de twee grootste online verkooppunten, Marktplaats en Bol.com.

Zo verwacht Marktplaats deze zomer een kwart miljoen studieboeken te verhandelen, veel meer dan andere jaren. Bol.com bevestigt dit beeld.

Via Marktplaats werden in juli bijna 200.000 boeken verhandeld, zegt Jasper Teijsse van Marktplaats. "En ik verwacht dat het in augustus zal stijgen naar inderdaad een kwart miljoen. Dat is bijna 10 procent meer dan normaal."

Oorzaken
Teijsse denkt dat hiervoor een aantal oorzaken aan te wijzen is. "Studenten staan volgens mij meer onder druk om snel te presteren. Ze zullen dus wellicht ook sneller switchen. Studeren wordt ook duurder, want je moet meer lenen."

TweedehandsStudieboeken.nl ziet de interesse in het kopen en verkopen van tweedehands studieboeken al sinds 2012 "fors" toenemen, zegt eigenaar Herman de Waard.

Als bijkomende oorzaak noemt De Waard de teruglopende rol van 'fysieke' boekhandels. "Deze houden zich in afnemende mate bezig met de verkoop van studieboeken, of hebben in de afgelopen tijd locaties in hogescholen en universiteiten gesloten. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat marktplaatsen als die van ons sneller in beeld komen."

Zo goed als nieuw
Het online kopen en verkopen van boeken is heel normaal geworden, zegt ook Teijsse. De vraag groeit net zo hard als het aanbod. "Wat overigens aardig is, is dat de helft van de studieboeken die worden aangeboden, wordt aangeboden als ‘zo goed als nieuw’. Maar een kwart wordt vermeld als ‘gelezen’."

Gerelateerde artikelen