Nieuws7 dec '15 14:47

'Syrische militairen gedood door luchtaanvallen internationale coalitie'

Auteur: Judith Laanen

De internationale coalitie onder leiding van de VS zou niet IS, maar Assads legertroepen hebben bestookt. Dat zegt de Syrische regering. De aanval zou plaats hebben gevonden bij de Syrisch-Iraakse grensplaats Deir-ez-Zor.

Volgens berichten kwamen drie Syrische militairen om het leven en raakten veertien mensen gewond. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Londen opereert. Ook zouden er voertuigen vernietigd zijn, zegt een bron bij de Syrische regering, die de luchtaanvallen bevestigde. Het Observatorium,  dat zich op bronnen in het gebied baseert, zegt dat het om een aanval ging op een militair kamp bij de plaats Ayyash, ten noorden van provinciehoofdstad Deir-ez-Zor.

Het is voor het eerst dat er luchtaanvallen worden uitgevoerd op het Syrische leger, mogelijk is dat per ongeluk gebeurd.

'Voorzichtig zijn met berichtgeving'
De kans dat er daadwerkelijk Syrische soldaten gedood zijn bij luchtaanvallen, is aannemelijk, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg: "In het gebied van Deir-ez-Zor liggen de plukjes land die nog in handen zijn van de Syrische regering, en het gedeelte dat in handen is van IS, tamelijk dicht bij elkaar."

Hammelburg denkt niet dat de Syrische president Bashar al-Assad de berichten verzint, maar benadrukt wel dat niks uitgesloten is en dat er geen enkele manier is om dat onafhankelijk te bevestigen. "Persbureaus van alle kanten van de wereld komen met deze berichtgeving, zegt Hammelburg, "maar allemaal op basis van een mededeling van de regering Assad. Daar moeten we voorzichtig mee zijn."

Gezamenlijke strijd tegen IS
Wat dit betekent voor de gezamenlijke strijd tegen IS, hangt volgens Hammelburg af óf er een daadwerkelijke gezamenlijke strijd is. "Er zijn allerlei landen die tegen IS strijden, maar die zitten niet noodzakelijkerwijs in coalities. Van de Amerikaanse coalitie maken Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië deel uit, maar ook de Russen vormen een coalitie met Hezbollah en Iran, dat grondtroepen heeft in Syrië." In hoeverre dat een gecoördineerde zaak is, is volgens hem onduidelijk. Tussen de Amerikaanse en Russische coalities bestaat volgens Hammelburg alleen overleg, geen echt samenwerkingsverband.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei vorige week vrijdag dat hij mogelijk samen met Assad IS wil bestrijden. Assad wil weer dat het westen met hem moet samenwerken op de grond. Hammelburg: "Ze hebben allebei gelijk. Kerry zei iets dat in Amerika al vaker gesuggereerd is maar nooit hardop gezegd: 'We zullen met Assad moeten samenwerken.' Assad zegt heel terecht dat dit conflict niet op te lossen is zonder een grondleger. Hij heeft zijn eigen troepen daar, Hezbollah en Iraanse troepen ondersteunen zijn strijd. De tienduizenden die je nodig zou hebben om die oorlog af te maken, zal ik maar zeggen, die zijn er niet. Die willen het westen, de Russen en de landen in de regio niet leveren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen