Nieuws20 jan '16 17:41

Gefrustreerde reacties vanuit Den Haag na rapport Commissie Stiekem

Auteur: BNR Webredactie

Grote frustratie in de Tweede Kamer over het onderzoek van de commissie-Schouten naar lekken uit de commissie-Stiekem. Het nettoresultaat is dat een stokoude wet niet meer werkt als basis voor zo’n onderzoek.

Foto: ANP
Foto: ANP

Een speciale Kamercommissie onderzoekt een lek uit de geheime-dienstencommissie en: "De hoofdconclusie van de commissie is dat zij geen feiten of omstandigheden heeft aangetroffen die leiden tot redelijk vermoeden van schuld", besluit Schouten.

Ze hebben alle fractievoorzitters uit die Commissie Stiekem gesproken, en iedereen bleek met journalisten te hebben gepraat, maar iedereen zegt ook: ik spreek nooit over mijn werk in die commissie. Ik was het lek niet, hoorde het onderzoeksteam keer op keer. En daar bleef het bij.

Emile Roemer van de SP:

"Ik kan niet anders constateren dan dat iemand gelogen heeft, dat is verschrikkelijk. Dat raakt keihard de integriteit van de politiek in zijn algemeenheid."

Antieke wet
Het onderzoek ging op basis van een wet uit 1855, toen Koning Willem III nog aan de macht was. "Een onbegaanbare weg en een mission impossible", zegt Carola Schouten, die het onderzoek leidde.

Mona Keijzer: "Dat is zeker één van de vragen die het CDA ook heeft. Wat zit er verkeerd in de regels die wij daarover af hebben gesproken."
 
 
 
 
Roemer: "We plaatsen ons blijkbaar nog steeds boven de gemiddelde inwoner buiten, dat is niet uit te leggen, dus die wet moet sowieso veranderd worden. Er mag geen onderscheid zijn."

Dat wordt dan het netto-resultaat van deze episode. Maar leiden nieuwe regels er ook toe dat in de toekomst het lekken stopt en daders gestraft worden? Martin Bosma denkt van niet. "Ik denk dat 99,99 procent van de lekken nooit gevonden wordt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen