Nieuws21 jan '16 20:39

Jeugdwerkloosheid stijgt door verhoging minimumloon

Auteur: BNR Webredactie

Werkgelegenheid onder jongeren daalt bij de verhoging van het jeugdloon, maar D66 blijft ernaar streven.

Foto ANP
Foto ANP

Een half jaar geleden kreeg D66 een Kamermeerderheid achter zich om het wettelijk minimumjeugdloon substantieel te verhogen. Maar volgens het Centraal Planbureau leidt dat tot sterke vermindering van de werkgelegenheid onder jongeren. Een beperkte verhoging heeft bijna geen gevolgen.

Vooral banen van minder dan twaalf uur per week zouden verloren gaan. Een forse verhoging kan leiden tot hogere jeugdwerkloosheid en ervoor zorgen dat jongeren hun opleiding opgeven.

D66 wil hoger jeugdloon
Toch wil D66-Kamerlid Steven van Weyenberg het jeugdloon nog steeds verhogen, vertelt hij aan politiek verslaggever Jaap Jansen.

 

'Stappen zetten zonder schade te veroorzaken'
"Dat we een minimumjeugdloon hebben is één, maar dat is heel extreem, en daar willen we stappen in zetten", zegt Van Weyenberg. De onzekerheid over deze cijfers, zoals het CPB aangeeft, is terecht heel groot, vindt Van Weyenberg. "Ik zie deze cijfers vooral als aanleiding om meer vragen te stellen, aan de minister en het CPB, en te zoeken naar meer varianten die wel wat doen aan echte onrechtvaardigheid in het huidge systeem, zonder natuurlijk grote schade te veroorzaken aan de kans op werk of opleiding."

Vakbonden voeren campagne voor afschaffing minimumjeugdloon
Vakbonden voeren campagne voor het afschaffen van het minimumjeugdloon, dat lager ligt dan het loon voor volwassenen. Vorige maand werd bekend dat in de nieuwe cao voor de sportsector de jeugdlonen worden afgeschaft. Jongeren in deze branche zullen voortaan als volwassenen worden beloond.

De Tweede Kamer vroeg minister Asscher vorig jaar september met een plan te komen voor een hoger loon voor jongeren. Later dit jaar komt Asscher met een standpunt. Ook de SER buigt zich nog over het wettelijk minimumjeugdloon.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen