Nieuws30 dec '15 12:53

Verzet tegen knallende jaarwisseling groeit

Auteur: Karlijn Meinders

Het is een jaarlijks terugkerend ritueel: partijen die zich verzetten tegen vuurwerk. Maar het aantal tegenstanders groeit. Meer dan 100 organisaties en 4500 particulieren hebben zich aangesloten bij het Vuurwerkmanifest.

Foto: ANP
Foto: ANP

Roerganger van dit manifest is Tjeerd de Faber, werkzaam in het Oogziekenhuis in Rotterdam. De Faber is positief verrast met de steun voor het manifest en vindt het een mooie illustratie van wat er volgens hem op dit moment in de samenleving leeft.

Het manifest houdt in dat consumentenvuurwerk verboden wordt en vuurwerk alleen nog door professionals afgestoken mag worden. "En dat niet Jan en alleman vuurwerk kan kopen en in de openbare ruimte kan afsteken."

Onder de organisaties die het manifest steunen zitten grote namen, vertelt De Faber. "Onder andere de KNMG, de overkoepelende organisatie van alle artsen in Nederland. Een heleboel patiëntenorganisaties, de Nederlandse Vereniging voor Dierenartsen en drie politieke partijen: GroenLinks, de Partij voor de Dieren en 50PLUS."

De Faber meent dat de 12 procent van de bevolking die vuurwerk afsteekt, de andere 88 procent van de mensen in gijzeling neemt. "Zo'n feestje wordt ontsierd met de ellende die we door vuurwerk zien. Ik zie het ieder jaar weer op mijn operatietafel als ik in de nacht de verwonde ogen moet repareren. Wij krijgen het in Nederland voor elkaar om op tijd van twee jaarwisselingen evenveel kapotte ogen te schieten als het Amerikaanse leger in drie en een half jaar oorlog in Afghanistan en Irak."

Gerelateerde artikelen