Nieuws4 nov '15 08:25Aangepast op 4 nov '15 11:17

ING-topman: Meeschrijven aan wet? Niets bijzonders

Auteur: Marjan van den Berg

De Tweede Kamer is actief misleid over een wet over belastingvoordeel voor banken. Dat zegt econoom Sweder van Wijnbergen. Volgens ING en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is er niets aan de hand.

Uit de resultaten van een WOB (Wet Openbaarheid van Bestuur)-verzoek van NRC blijkt dat minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) een wet voor een groot deel heeft gebaseerd op adviezen van ING. De wet houdt in dat banken een fiscale aftrek krijgen op coco's, een bepaald type obligaties. De fiscale aftrek levert de banken een voordeel op van 350 miljoen euro per jaar.

Staatssteun
Volgens econoom Sweder van Wijnbergen is er mogelijk sprake van staatssteun, omdat alleen de banken het belastingvoordeel krijgen. Dit had het ministerie moeten melden in Brussel, zegt hij. ING zou ervoor gepleit hebben om er niet over te beginnen tegenover Brussel.

Dat de banken een lobby voeren, vindt Van Wijnbergen niet vreemd. Het idee dat het ministerie zich stilhield tegenover Brussel wel. Hij legt uit: “Wat overigens eigenlijk erger is, is dat er heel duidelijk een soort samenzwering aan de gang geweest lijkt te zijn tussen ministerie – Dijsselbloem heeft hier en daar ook krabbels gezet, dus hij heeft er ook van geweten – en de ING, om de Europese Commissie te misleiden.”

Harmonisering
ING-topman Ralph Hamers vindt dat er niet zo veel bijzonders is gebeurd. Andere landen gingen ons al voor.

 

  

Daar is volgens de ING-topman niets vreemds of nieuws aan. “Dat mag iedereen weten. Volgens mij is dit ook gewoon helemaal door de Tweede Kamer gegaan.”

'Kamer actief misleid'
Volgens Van Wijnbergen ligt dit anders. Uit de e-mails zou blijken dat ook de Raad van State erbuiten is gehouden, om te voorkomen dat er een discussie over staatssteun zou ontstaan.

Van Wijnbergen: “Dus ze hebben expres de Kamer informatie onthouden en het als een soort speciaal iets, een Maatregel van Bestuur, er doorheen gejast. Het is ook niet besproken in de Kamer. Het is er echt een beetje doorheen gerommeld.”

 

Reactie NVB
“Financiën beoordeelt zelf of het staatssteun is of niet”, reageert Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). “Maar het gebeurt door Europa heen, het is niet uniek voor Nederland.”

Buijink vindt het logisch dat de regeling, die een rol speelt bij de versterking van kapitaalbuffers, alleen voor banken geldt.

 

Gerelateerde artikelen