Nieuws5 jan '16 19:08

Obama presenteert strengere regels voor wapenbezit

Auteur: Judith Laanen

Amerikanen die nu nog zonder screening vuurwapens kunnen kopen, moeten ook gecontroleerd gaan worden. Dat is een van de plannen voor een strenger wapenbeleid die president Obama vandaag presenteerde.

President Obama huilt tijdens de presentatie van zijn nieuwe maatregelen om de wapenverkoop te beteugelen. Foto ANP
President Obama huilt tijdens de presentatie van zijn nieuwe maatregelen om de wapenverkoop te beteugelen. Foto ANP

De verkoop van vuurwapens krijgt voortaan strengere richtlijnen. Zo moeten verkopers voortaan een vergunning aanvragen voor hun handel en wordt grondiger achtergrondonderzoek naar kopers verplicht. De Amerikaanse recherchedienst FBI zal 230 nieuwe onderzoekers en personeelsleden aanstellen voor het doen van dergelijk antecedentenonderzoek. Dat is een verdubbeling van het team dat daar nu voor verantwoordelijk is.

De president gelooft dat er manieren gevonden kunnen worden om wapengeweld te verminderen, maar die nog steeds in overeenstemming zijn met het Amerikaanse grondwettelijke recht op wapenbezit. Obama zei ook dat de nieuwe regels niet bedoeld zijn om "ieders wapens weg te nemen".

Tranen bij Obama
Voordat Obama zijn presentatie begon liet hij een nabestaande van wapengeweld aan het woord. Correspondent Reinout van Wagtendonk hoorde hartverscheurende verhalen tijdens de presentatie: "Obama erkende het grondwettelijke recht op wapenbezit in de VS. Maar wat dan over de rechten van andere mensen? Hij begon zelfs te huilen, de tranen liepen over zijn wangen. De president zei er niet treurig om te worden, maar er zo ontzettend boos van te worden."

 

Volgens Van Wagtendonk is Obama teleurgesteld dat hij dit probleem als president nooit écht heeft kunnen aanpakken.

De belangrijkste maatregel is dat de Amerikanen die tot nu toe zonder controle wapens konden kopen op ongecontroleerde beurzen en online, strenger gecontroleerd worden. "Die mazen in de wet moeten dicht. Het is een waslijst aan maatregelen, die in de praktijk waarschijnlijk minimale impact zullen hebben, zei de New Yorkse politiecommissaris Bill Bratton", zegt Van Wagtendonk.

Regels kunnen verschil maken in vuurwapendebat
Maar in het vuurwapendebat kunnen Obama's nieuwe maatregelen wél verschil gaan maken, denk Van Wagtendonk."Na iedere mass shooting in de VS benadrukt Obama iedere keer opnieuw de politieke onwil om er iets aan te doen. Hij wordt dan altijd onmiddellijk en schijnheilig aangevallen door de Republikeinen, door de vuurwapenlobby, die roepen dat hij zo'n dodelijke tragedie aan het uitbuiten is voor politiek gewin." Maar het is een politieke kwestie, zegt Van Wagtendonk: "Obama voert met zijn presidentiële initiatieven buiten het congres om politieke druk uit."

Zijn tegenstanders vallen hem daarop aan. Republikeinen vinden dat hij tegen de grondwet in gaat. "De meest fanatieke vuurwapenfanaten zeggen dat Obama met deze toespraak en kleine pakketjes maatregelen nu echt op je deur bonst om je vuurwapen af te nemen", legt Van Wagtendonk uit. "Dit soort dingen moeten eigenlijk door het Congres bedaadkrachtigd worden, dan heb je breed maatschappelijk draagvlak. Maar Obama is zo gefrustreerd door het gebrek aan beweging en politieke onwil in deze kwestie dat hij nu een eigen gebaar wil maken."

Gerelateerde artikelen