Nieuws18 feb '16 11:33

Defensie traint op nachtmerriescenario bij Universiteit Twente

Auteur: Marjan van den Berg

Op het terrein van de Universiteit Twente hebben speciale eenheden van Defensie gisteren een grote oefening gedaan om zich voor te bereiden op gijzeling en/of schietpartij.

Victor van der Chijs. Beeld: BNR
Victor van der Chijs. Beeld: BNR

Volgens een woordvoerder van Defensie en Victor van der Chijs, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Twente, was er geen specifieke aanleiding voor de oefening. De oefening gebeurde op initiatief van Defensie, om voorbereid te zijn "op alle mogelijke situaties". De DSI is gespecialiseerd in het bestrijden van terreur en andere vormen van grof geweld.

Bij de oefening waren volgens Defensie ongeveer 100 mensen van de DSI en de Maritime Special Operations Forces betrokken, alsook de Explosieven Opruimingsdienst, ambulancediensten en 140 mensen die rollen speelden van gegijzelden, gewonden en daders. "Dat is goed gegaan, heb ik begrepen. Ik mocht er zelf niet bij zijn", zegt Van der Chijs op BNR.

'Onze grootste vrees'
Schietpartijen op universiteitsterreinen, zoals in Amerika eens in de zoveel tijd voorkomen, zijn in Nederland ongekend. Toch bestaat de vrees dat het er ook hier een keer van zal komen. Van der Chijs: "Dat is natuurlijk ook onze grootste vrees, dat dat soort dingen zich ooit zal kunnen voordoen. Zeker bij ons op de Universiteit Twente, dat er ook een beetje uitziet als een Amerikaanse campus: een groot landgoed, veel bomen, veel waterpartijen, losstaande gebouwen."

 

 

Eigen rol
Vandaag doet de universiteit de oefening nog eens over zonder de militairen, vertelt Van der Chijs, "om ervoor te zorgen dat onze eigen organisatie daar ook zo goed mogelijk op is voorbereid".

Gevraagd naar zijn eigen rol in zo'n noodsituatie zegt hij: "In ieder geval zorgen dat er zoveel mogelijk informatie is, en als er iets gebeurt, natuurlijk zorgen dat het terrein zo snel mogelijk wordt ontruimd. Maar goed", nuanceert hij, "wij zijn er natuurlijk alleen voor de eerste opvang. Je gaat er vanuit dat die mensen die daar echt specifiek voor opgeleid zijn, het heel snel overnemen. Dat is ook hun taak. Dan zijn wij alleen nog maar ondersteunend in de vorm van informatievoorziening en weten waar dingen zich bevinden en dergelijke, maar dan houdt het voor mij al snel op."

Het is overigens niet voor het eerst dat Defensie oefent op een universiteitsterrein; eerder gebeurde dit ook al eens bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen