Nieuws12 feb '16 12:57

Is het bedrijfsleven wel blij met het uitstootplan van Staatssecretaris Dijksma?

Auteur: Judith Laanen

Een nieuw en wereldwijd emissiesysteem moet het gebruik van fossiele brandstoffen veel zwaarder gaan belasten, maar zit het bedrijfsleven daar wel op te wachten?

Foto ANP
Foto ANP

Met dit nieuwe plan wil staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu ervoor zorgen dat het aantrekkelijker wordt om te investeren in groene energie. Frits de Groot, manager energie en milieu bij VNO-NCW is een enorm voorstander van het nieuwe systeem, mits het mondiaal aangepakt wordt. "Een internationale prijs voor co2 is een belangrijk stuurmiddel om de uitstoot van co2 terug te dringen."

 

In het klimaatakkoord van Parijs in december is volgens VNO-NCW weliswaar een goede afspraak gemaakt om de uitstoot terug te brengen maar waren er nog geen afspraken over de prijs gemaakt.

Concurrentiepositie
Met het nieuwe systeem komt er volgens VNO-NCW een eerlijker speelveld, nu is het een Europees systeem en daarmee heeft Europa een slechtere concurrentiepositie. "Alleen in Europa betalen we voor de uitstoot van van co2. In de rest van de wereld niet." En daar ondervinden internationale handelsstromen hinder van. "De import van producten waar geen co2 voor betaald is, neemt dan toe ten koste van de productie hier."

Uitstootrechten van de markt
Een belangrijk onderdeel in het plan is om uitstootrechten van de markt te halen en zo de prijs van fossiele brandstoffen duurder te maken. Daar heeft het bedrijfsleven eigenlijk wel oren naar, zegt De Groot. "Het vreemde is dat er eigenlijk weinig weerstand is tegen dit idee. In aanloop naar Parijs is hier vanuit mondiale bedrijfscoalities heel sterk voor gepleit. Het bedrijfsleven is het er internationaal wel over eens dat dit de beste weg is, verschillende landen in de wereld zijn bang voor de hoge kosten voor hun eigen industrieën en dan verliezen."

Gerelateerde artikelen