Nieuws9 dec '15 12:30Aangepast op 9 dec '15 13:01

Onderhandelaar Westfries Museum: 'Altijd contact geweest met Oekraïne'

Auteur: Mark Hulstein

Harde kritiek vanuit Oekraïne op het Westfries Museum. Tijdens de onderhandelingen over de 24 vermiste schilderijen zou het museum ongecontroleerd te werk zijn gegaan. Maar dit wordt door het museum tegengesproken.

De minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne uitte de kritiek eerder tijdens een persconferentie. De lokale autoriteiten zouden niet voldoende om hulp zijn gevraagd. Maar volgens de onderhandelaar van het museum en specialist in kunstcriminaliteit Arthur Brand is er meerder malen geprobeerd contact te zoeken met de autoriteiten. Het is volgens hem dus onzin wat de Oekraïnse minister zegt.

'Binnenlandse aangelegenheid'
Arthur Brand is duidelijk over de uithaal van de minister: "Je moet dit zien als een binnenlandse aangelegenheid voor binnenlandse consumptie. Oekraïne is een verscheurd land. En er is echt een storm losgebarsten nu.  Minister Ploumen heeft aangegeven dat er vanaf begin af aan contact is geweest met de Oekraïnse autoriteiten. Ook met de minister van Buitenlandse Zaken, minister Klimkin. Die is al op 9 september geïnformeed. Op 6 oktober zijn er gesprekken geweest via mensen van de ambassade met de minister van Binnenlandse Zaken. Dus er is vanaf het begin direct contact geweest met de Oekraïnse autoriteiten op het hoogste niveau via de Nederlandse ambassade en de Nederlandse politiek."

Op de dag van de persconferentie is er zelfs nog heen en weer gebeld tussen het museum en de Oekraïnse autoriteiten. "De directeur van het museum is gebeld en is gezegd dat ze alsnog alle medewerking zouden verlenen", zegt Brand tegen BNR.

Nog weinig opgeschoten
De Oekraïnse ambassade zegt dat het niet eens zeker is dat de schilderijen in het land zijn. Maar ook dat vindt Brand onzin. "Het is absoluut 100 procent zeker dat die stukken zich in Oekraïne bevinden. Er is geen enkele twijfel over."

Overigens zijn er nog weinig vorderingen gedaan in het terughalen van de gestolen schilderijen. Om de criminelen onder druk te zetten is de pers opgezocht, maar vooralsnog heeft dit weinig opgeleverd. "Achter de schermen gebeurt er heel veel maar het is niet zo dat de schilderijen vandaag al zijn afgeleverd. Wel zijn er weer nieuwe contacten gaande. Dus wie weet dat het alsnog op deze manier terugkomt", hoopt Brand.

Reactie ambassade
De Oekraïnse ambassade zegt in een reactie tegen BNR dat er inderdaad contact is geweest tussen Nederlandse en Oekraïnse autoriteiten, maar zonder de ambassade in Den Haag hierbij te betrekken. "Als dit wel het geval was geweest, hadden we nog open gestaan om Nederland zoveel mogelijk bij te staan. En dat staan we nog steeds", zegt een woordvoerder van de ambassadeur. "Overigens kwam het contact tussen het museum en de Oekraïnse autoriteiten pas op gang, nadat de onderhandelingen vast liepen en er politieke druk nodig was. We snappen dat het museum wanhopig is om de stukken terug te halen, maar het direct in contact treden en onderhandelen met de vermeende bezitters van de stukken zonder naar de politie te stappen, was niet handig", zegt de woordvoerder. 

De ambassade meent dat het de aantijgingen van het "belemmeren van de zoektocht en terugkeer van de schilderijen" niet heeft verdient. Maar, verklaart de woordvoerder ook, "we zullen er alles aan doen om de waarheid boven water te krijgen en te bewijzen aan het Nederlandse publiek dat Oekraïne uit is op gerechtigheid."

Gerelateerde artikelen