Nieuws14 jan '16 18:48

Dad's Army van de Britse onderwereld veroordeeld

Auteur: Judith Laanen

Drie onvervalste Britse schurken op leeftijd draaien de cel in voor de grootste roof in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Ze bestalen vorig jaar een Londense juwelier voor ruim 20 miljoen euro aan goud en diamanten.

Dit is het gat dat de dieven boorden om bij de kluizen te komen. Foto ANP
Dit is het gat dat de dieven boorden om bij de kluizen te komen. Foto ANP

Vandaag zijn drie van de oude dieven veroordeeld in Londen.

Correspondent Lia van Bekhoven zegt dat ze het heel goed hadden voorbereid. "Iedere vrijdag spraken ze jarenlang hun plan door in een kroeg in noord-Londen en op YouTube gekeken hoe je door betonnen muren kon boren. Tijdens het Paasweekend liepen ze vorig jaar naar binnen met "lichtgevende hesjes met de naam van een gasbedrijf", vertelt Van Bekhoven. "Ze hadden ook kliko's bij zich met boorapparatuur erin, waar ze later ook de buit in stopten."

 

Maar dat mocht de roofpret natuurlijk niet drukken. Ze maakten een pit-stop bij een doe-het-zelfzaak voor een nieuwe boor en twee dagen later was alles volgens plan verlopen en waren de dieven 20 miljoen euro rijker.

Had niemand dan iets in de gaten?
"Nou...nee", zegt Van Bekhoven. "Ze hadden het alarm uitgeschakeld. Hoewel, niet helemaal. Het ging wel af bij een politiebureau, maar het was Paasweekend, en dat alarm ging wel vaker af. Er was een bewaker die iedere avond langsliep. Ook deze bewuste avond, keek door de brievenbus naar binnen, zag niks en liep weer door. Geen idéé dat een verdieping of wat lager mannen aan het boren waren."

Uiteindelijk liepen ze tegen de lamp. "Overal in Londen hangen beveiligingscamera's, en op één daarvan die tegenover de juwelierszaak hing zag de politie een witte Mercedes. De eigenaar daarvan was een bekende overvaller", zegt Van Bekhoven. De politie stopte er afluisterapparatuur in en hoorde mooie verhalen: "Over hun prestaties, hoe ze de wereld over zouden gaan als de grootste en meest succesvolle dieven ooit."

Waar doet dit verhaal je toch aan denken?
Juist: Ocean's Eleven. Van Bekhoven: "Ze wilden nog één grote slag slaan voor hun pensioen. Het was een soort Dad's Army van de onderwereld." De vier kopstukken van de roof hebben volgens Van Bekhoven een gezamenlijke leeftijd van 278 jaar. "Ze kwakkelden met gezondheid. Eén had suikerziekte, een ander incontinent."

Ook zo'n prachtig detail, volgens Van Bekhoven: "De oudste werd voortdurend aangesproken met 'governor', was 76 en reisde na de overval per bus omdat hij een bejaardenpas had waarmee hij gratis kon reizen."

Strafmaat pas in maart
In maart bepaalt de rechter pas de strafmaat. De meeste kunnen rekenen op een gevangenisstraf van een jaar of zes, zegt Van Bekhoven. Eén van de dieven - ene Basil - is nog altijd spoorloos, evenals een groot gedeelte van de buit. De politie looft 20.000 pond uit voor de gouden tip die leidt naar de ontsnapte dief.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen