Nieuws3 okt '12 10:27Aangepast op 3 okt '12 11:34

Amsterdamse haven broedt op zonne-energiecentrale

Auteur: Thijs Baas

Om in de toekomst minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen is de Amsterdamse haven bezig met de ontwikkeling van een zonne-energiecentrale.

Daarvoor is de stichting 1MW in het leven geroepen, zegt Dertje Meijer, directeur van Haven Amsterdam, tegen BNR's Paul van Liempt. "Wij zijn er nog heel erg bezig om te kijken hoe we dit haalbaar moeten maken. Het is ook een heel nieuw businessmodel."

Wie niet investeert in zonne-energie is verloren, erkent Meijer. "Ik kijk er op die manier naar. Ik weet dat het nog relatief duur is voor wat het oplevert. EDF heeft ook geïnvesteerd in een groot zonne-energiepark. Zonnepanelen nemen nu nog relatief veel ruimte in, maar wij willen daarin graag vooroplopen en we zijn bezig met stichting 1MW om te kijken of het mogelijk is om in de Amsterdamse haven een zonne-energiecentrale op te starten."

Fossiele brandstoffen
Voorlopig is de Amsterdamse haven nog erg afhankelijk van de doorvoer van fossiele brandstoffen, die de haven geen windeieren leggen. "Wij hebben in 2009 een dip gehad. Wat wij vooral merken is dat bepaalde bedrijfstakken het ontzettend moeilijk hebben. De energieproducten en cacao groeien nog flink door, maar als je het hebt over stukgoed en containers gaat het bij ons wel goed, maar in omliggende havens toch een stuk moeilijker."

Voor 2013 wordt verdere groei verwacht, ook dankzij de fossiele brandstoffen. "Wij zijn bezig met een transitie naar de nieuwe brandstoffen. Wij willen in 2020 heel veel biofuels via de Amsterdamse haven verschepen. Elektriciteit wordt op dit moment ook nog opgewekt door fossiele brandstoffen, maar wij hopen dat regeringen in Europa ook steeds meer gaan inzetten op groene energie."

Internationaal ziet de haven een land als Turkije opkomen, maar daar willen ze juist van profiteren. En zo zijn er meer veranderingen: de Haven moet het komende jaar de veilige schoot van de Gemeente Amsterdam verlaten en zelfstandig worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen