Vredesbesprekingen over Syrië gaan door, maar wie is erbij?
De vredesonderhandelingen beginnen vandaag, zegt een VN-woordvoerder. Maar hij zei ook: ik heb geen locatie en ik kan niets vertellen over de delegaties.
Pieter Feith, oud-diplomaat, vindt het frustrerend. "Er is sprake van een groot wantrouwen aan de kant van de oppositiepartijen. De gematigde oppositie die gesteund wordt door Saoedi-Arabië, weten nog niet of ze naar Genève komen."
De VN wacht dat niet af en gaat het gesprek met de andere betrokken partijen al aan. "Er is de hoop dat ze later aanschuiven. Maar ze willen aan hun kant veilig stellen dat het regime Assad niet deel van de eindoplossing zal zijn. Ze hebben ook wantrouwen tegenover de Amerikanen, die vrij hard druk zetten op hun deelname en dat leidt weer tot achterdocht dat de Amerikanen dit vredesproces willen beëindigen voor het einde van de Obama- administratie en mogelijk met concessies aan Assad. Ze zijn bang dat de bombardementen doorgaan en dat de Russen daar een kwalijke rol in spelen."
Achter de schermen wordt met man en macht en met deelname van de betrokken landen - Saoedi-Arabië, Turkije, Rusland, Amerika en Iran - geprobeerd om ze zover te krijgen dat ze bij de onderhandelingen zijn. "Er is al gewaarschuwd dat als ze niet verschijnen ze het risico lopen om op een slagveld vernietigd te worden, dat is niet bedoeld als dreigement, maar dat creëert wel weer meer achterdocht."
De VN-woordvoerder kondigde aan dat later vandaag meer bekend wordt over de onderhandelingen.