Nieuws23 nov '15 20:48Aangepast op 23 nov '15 21:36

Zo krijg je je huurbemiddelingskosten weer terug

Auteur: Didi Levison

Huurmakelaars met een illegaal verdienmodel moeten op de blaren zitten, want bemiddelingskosten verhalen op huurders mag niet meer. Lees hier hoe het wél werkt en hoe jij je geld weer terug krijgt.

De Woonbond gaat mensen helpen een deurwaarder in te schakelen om het ten onrechte betaalde geld terug te vragen. Het bedrag wat door huurders betaald wordt aan huurmakelaars is vaak één of soms zelfs twee maanden huur en dat is verboden, heeft de Hoge Raad bepaald.

Hans van der Ploeg, directeur van brancheorganisatie VBO Makelaar: “Ik ben blij dat er eindelijk een uitspraak is. Verschillende rechtbanken hebben ernaar gekeken en er zijn verschillende uitspraken gedaan. De Hoge Raad maakt een einde aan een schimmig gebied.”

 

Zo werkt het
Als je een huis te koop zet en daarbij een makelaar inschakelt krijg je een rekening. Als je een huis koopt via een aankoopmakelaar krijg je als koper ook een rekening. In beide gevallen ben je opdrachtgever.

In de huurwereld werkt het exact hetzelfde, geef je de opdracht om je huis te verhuren dan krijg je een rekening van de makelaar. Als je een makelaar de opdracht geeft om een huis voor jou te zoeken, dan krijg je wederom een rekening. Allemaal legaal. Maar als een makelaar voor zowel de huurder als de verhuurder werkt dan mag je als makelaar geen kosten verhalen op de huurder. Alleen diegene die de opdracht geeft moet betalen. In het laatste geval is dit meestal de verhuurder.

Zo krijg je je geld terug
Heb jij als huurder ook een fors bedrag betaald aan de verhuurmakelaar? Grote kans dat je het geld weer terug kunt vragen. De woonbond legt uit wat je moet doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen