Nieuws13 nov '15 14:51

'Een diploma op maat is geen goed plan'

Auteur: Karlijn Meinders

Dat zegt de Onderwijsraad in een advies, waar de Tweede Kamer om heeft gevraagd. Het zou volgens de Raad niet verstandig zijn om leerlingen per vak eindexamen te laten doen op een ander schoolniveau.

Een leerling zou dan bijvoorbeeld havo-eindexamen doen voor het ene vak en een examen op vwo-niveau voor een ander vak. Henriëtte Maassen van den Brink, voorzitter van de Onderwijsraad, vindt zo'n diploma op maat te risicovol.

Er zitten volgens Maassen allemaal negatieve gevolgen aan een diploma op maat, waar niet over na is gedacht. "In het HBO en aan de Universiteiten zal worden gekeken naar de 'waarde' van een diploma. Als dan niet alle vakken op gelijk niveau zijn afgerond, kan dat zorgen voor verwarring en krijg je allerlei subjectieve criteria aan de hand waarvan die beoordelingen zullen plaatsvinden."

Het is volgens Maassen niet direct een probleem voor de excellente leerling. "Het gaat vooral om de meer kwetsbare jongeren, die de gevolgen van zo'n diploma misschien nog niet kunnen overzien. De staatssecretaris zou ons advies, waar hij om gevraagd heeft, over moeten nemen. Want als je kijkt naar kwaliteit, toegankelijkheid en sociale gelijkheid, is het niet verstandig om dit plan door te zetten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen