Nieuws5 aug '15 11:48

Gokautomatenbedrijf krijgt schadevergoeding van Belastingdienst

Auteur: Judith Laanen

Het lijkt op een bedrag dat je uit één van hun automaten zou kunnen trekken als je een extreem goede dag hebt, maar nu krijgt gokautomatenexploitant Wetsteijn zelf 1,4 miljoen euro. Van de Belastingdienst.

Foto ANP
Foto ANP

Dat schrijft de Telegraaf. Het bedrijf krijgt de schadevergoeding omdat het buitensporig hard geraakt is door de invoering van kansspelbelasting in 2008. Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.

Gokbedrijven moesten destijds 29 procent belasting betalen en mochten geen btw meer aftrekken. Voor directeur Dennis Wetsteijn betekende dat "technisch faillissement." Over investeringen moest hij met terugwerkende kracht btw betalen, zegt hij. Dat had een flinke daling in de omzet tot gevolg, maar ook een investeringenstop. Er waren maatregelen ter compensatie toegezegd maar het duurde drie jaar voordat die ingevoerd waren.

 

Die is vanwege deze lopende procedure nog niet geïnd, anders was hij nu failliet. Met het geld van de schadevergoeding gaat Wetsteijn eerst deze schuld en andere schuldeisers betalen, pas dan staat zijn bedrijf op nul en "kunnen ze weer gezond verder."

'Tafelzilver al verkocht, maar we zijn er nog'
De bedrijfsmatig opgelopen achterstand is ook fors. In 2007 had Wetsteijn bijna vijftig man personeel, dat is nu gereduceerd tot nog geen dertig personen. Ook moest het bedrijf afstand doen van de halvergunning en het hoofdpand in Beverwijk. Maar hij blijft positief: "Je hebt je tafelzilver al verkocht, maar we zijn niet failliet."

Wetsteijn verwacht nooit helemaal terug te kunnen komen op het niveau waar het bedrijf zeven jaar geleden op zat. Daarvoor heeft zijn bedrijf een "te grote tik" opgelopen. Ook de opkomst van internetgokken helpt niet mee.

Zeven jaar procederen
In totaal heeft Wetsteijn zeven jaar geprocedeerd, maar het is nog niet afgelopen. Directeur Wetsteijn sluit de mogelijkheid niet uit dat er cassatie komt. Dat zou betekenen dat de Belastingdienst nog dieper in de buidel moet tasten. Andere ondernemers in de gokbranche die ook gedupeerd zijn door de kansspelbelasting kijken nu naar een mogelijke massaprocedure, of naar procederen op individueel niveau. De Belastingdienst beraadt zich nog op de uitspraak en wijst op een andere zaak waarin anders werd geoordeeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen