Nieuws14 nov '12 18:44Aangepast op 14 nov '12 19:07

Wat verandert er op de woningmarkt?

Auteur: Fleur de Bruijn

Nieuwe maatregelen op de woningmarkt zorgen voor een opleving bij hypotheekverstrekkers. Maar wat verandert er allemaal en wat vinden kenners, waaronder een vooraanstaand econome?

Er gaat de komende tijd het nodige veranderen. Om te beginnen mag je minder geld lenen voor de koop van een woning. Nu is dat maximaal 106 procent van de waarde van de woning.

Dat percentage wordt vanaf 1 januari aanstaande jaarlijks met een procent teruggeschroefd, zodat je vanaf 2018 alleen nog de waarde van de woning kunt lenen. De overdrachtsbelasting, die eerder dit jaar op twee procent is gehouden, moet je dan dus uit eigen zak betalen.

Iedere maand
Sinds 1 augustus vorig jaar moet bij een nieuwe hypotheek de helft ook daadwerkelijk worden afgelost. Per 1 januari aanstaande krijg je alleen nog renteaftrek als je je nieuwe hypotheek volledig aflost in 30 jaar; iedere maand aflossen is de nieuwe regel, anders krijg je geen hypotheekrenteaftrek meer.

De meningen verschillen over de nieuwe regels:  economen Sylvester Eijffinger en Han de Jong zeiden eerder tegen BNR dat zij de nieuwe aflossingsregels te streng vinden, de Vereniging Eigen Huis noemde de nieuwe regels de doodsteek voor de woningmarkt en Bas Millenaar, commercieel directeur De Hypotheker, noemde de maatregelen ‘behoorlijk straf’.

Barbara Baarsma
“Het is misschien nog verstandiger om van iedereen te eisen dat ze niet die 100 procent meer kunnen lenen, maar, zoals ook in Duitsland het geval is, dat je veel meer zelf moet inleggen", aldus econome Barbara Baarsma vanavond bij BNR’s Petra Grijzen. “Wat ik met name onverstandig vind, is dat je een verschil maakt tussen nieuwe en bestaande gevallen. Dan krijg je een tweedeling op de woningmarkt.”

“Die tweedeling is niet goed, je gaat straks zien dat na 1 januari minder verhuist gaat worden, dus daar waar ze de woningmarkt willen laten draaien, draaien ze hem weer op slot.”

Restschuld
Er zijn nog meer veranderingen rond de hypotheken. De restschuld mag sinds eind vorige maand worden afgetrokken van de belasting, die maatregel geldt voor vijf jaar. Maar coalitiepartijen VVD en PvdA willen die termijn oprekken tot tien jaar.

Beperking van de hypotheekrenteaftrek gaat in per 2014, de maximale aftrek wordt dan jaarlijks met een half procent verlaagd. En die maatregel geldt dus voor nieuwe en bestaande gevallen.

Grote stap VVD
“Dat heft de tweedeling niet op, want de nieuwe kopers mogen alleen annuïtaire nieuwe hypotheken afsluiten en dat is relatief duur, dus je zult zien dat er weinig verhuist wordt naar duurdere huizen. Het is een grote stap voor de VVD, maar een veel te kleine stap voor de woningmarkt. Ze hadden veel sneller de hypotheekrente-aftrek moeten beperken en niet een half procent per jaar”, aldus Baarsma.

Naar aanleiding van het verhaal van de hypotheker dat mensen rijen dik voor de deur staan, deed ook BNR een belronde. Ook Aegon zag het aantal hypotheekaanvragen de laatste dagen stijgen, net als Hypotheek Visie.

Maar tot nu toe gaat het alleen om een stijging van het aantal offertes. Baarsma: “Ik ben benieuwd of er echt veel meer mensen nu een huis gaan kopen. Banken hebben namelijk niet zoveel liquide middelen over om langlopende hypotheken aan te gaan.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen