Nieuws20 nov '12 11:48Aangepast op 20 nov '12 20:30

WOZ omlaag, OZB omhoog

Auteur: Marjan van den Berg

De WOZ-waardes van woningen gaan omlaag, maar de OZB-aanslag blijft stijgen, tot ergernis van de Vereniging Eigen Huis.

Uit een inventarisatie van de Vereniging Eigen Huis (VEH) onder 107 gemeenten blijkt dat de gemiddelde WOZ-waarde van woningen volgend jaar daalt met 4,1 procent, terwijl de OZB-aanslag met gemiddeld 2,7 procent stijgt.

De OZB-stijging in 2013 zal het grootst zijn in de Friese plaats Het Bildt (+12,4 procent), de Groningse plaats De Marne (+10,6 procent) en Valkenburg aan de Geul (+10,3 procent). De grootste daling is te zien in Blaricum (-6 procent), het Zuid-Hollandse Werkendam (-4,4 procent) en het Gelderse Renkum (-2,9 procent).

Sluitpost
Huizenbezitters zagen de waarde van hun woning de afgelopen drie jaar verminderen, maar kregen wel te maken met stijgende onroerendezaakbelasting. De OZB-aanslagen stegen in deze periode volgens VEH met 10 procent. Veel gemeenten verhogen de OZB om de begroting op orde te krijgen, zegt Hans André de la Porte (VEH): "De OZB is dan weer vaak de sluitpost."

VEH vindt dat de WOZ-waarde in de praktijk niet meer is dan de verdeelsleutel voor de gemeente om de gewenste inkomsten te genereren. De organisatie pleit voor een ander systeem, namelijk een ingezetenenheffing waarbij zowel huurders als huiseigenaren meebetalen aan de kosten van gemeentelijke voorzieningen.

Corporaties
Op dit moment is het volgens André de la Porte namelijk zo dat woningcorporaties een hogere OZB niet kunnen doorberekenen aan hun huurders. "De huurder ziet de rekening die de gemeente stuurt, nooit. Maar de gemeentelijke voorzieningen die daarvan worden betaald -en dan moet je denken aan een zwembad, een bibliotheek, maar ook een heleboel culturele en sociale voorzieningen of subsidies aan organisaties- die gebruikt hij natuurlijk net zo als een huiseigenaar. En gelukkig maar, maar hij betaalt er helemaal niet aan mee."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen