Nieuws17 feb '16 06:48

Coalitiepartijen lijnrecht tegenover elkaar over eisen Brexit-eisen

Auteur: Mark Hulstein

Premier Rutte kan niet met een duidelijk Nederlands standpunt naar de Brexit-top. De coalitie is verdeeld over de eisen van David Cameron waarmee hij de Britten binnenboord wil houden.

Foto: ANP
Foto: ANP

De VVD steunt Rutte, die als oliemannetje zijn vriend Cameron wil helpen. Maar de Partij van de Arbeid heeft grote bezwaren tegen de Britse eisen. Woensdag debatteert de Tweede Kamer erover.

Oppositie
De oppositie is kritisch. Als het aan D66 ligt, blijven de Britten binnen de EU, maar niet te kosten van alles. "Rutte moet zich niet laten chanteren door Cameron en akkoord gaan", zegt Kees Verhoeven van D66 over de eisen van Cameron. Jesse Klaver van GroenLinks sluit zich hier grotendeels bij aan. "Ik vind het belangrijk dat de Unie één geheel blijft vormen, maar niet tegen iedere prijs", zegt Klaver.

Dat is de oppositie. Natuurlijk zijn die kritisch over wat Rutte bekokstooft in Europa. Dat hoort bij hun arbeidsvoorwaarden. Maar het wordt ingewikkelder als Rutte's eigen coalitiepartner, de Partij van de Arbeid, belangrijke onderdelen van de eisen van Cameron niet zit zitten. "We vinden het belangrijk dat we het principe van gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plek, blijven waarborgen. En dat we geen arbeidsverdringing of uitbuiting gaan creëren", zegt  Marit Maij van de PvdA.
 
 
 
Gelijke lonen
En de Britten willen wel tornen aan gelijk loon voor gelijk werk in heel Europa. Voor Cameron is het zelfs een hoofdpunt. Zonder dat, kan hij de Britten niet overtuigen. En ook een vinger in de pap in de eurozone – waar de Britten zelf niet eens in zitten – is voor de PvdA onverteerbaar. "Het kan niet zo zijn dat we een financiële sector buiten de eurozone hebben die allerlei dingen doet waar wij als PvdA niet heel erg blij van worden", zegt Maij.

VVD
Fractieleider Halbe Zijlstra van de VVD kan zich juist goed vinden in de eisen van Cameron. "Ik vind het lijstje hele verstandige zaken bevatten. Zaken die we, los van een eventuele Brexit, sowieso moeten doen. Dus ik ben er erg voor om Cameron tegemoet te komen. Omdat het ook gewoon in het Nederlands belang is." Wat betreft gelijk loon en gelijke uitkeringen staan de VVD en PvdA lijnrecht tegenover elkaar. "De VVD vindt het vanzelfsprekend dat als je vanuit een ander Europees land naar Nederland komt, je niet vanaf dag 1 aanspraak kunt maken op dat grote sociale zekerheidsstelsel dat wij hebben", zegt Zijlstra. CDA-leider Sybrand Buma kan zich ook wel in de eisen van Cameron vinden. Hij vindt dat Nederland zich moet afvragen of we het ook moeten toepassen.

Voor nu lijkt een uniform geluid van de Nederlandse coalitie nog ver weg.

Gerelateerde artikelen