Nieuws19 feb '16 06:31

Buitenlandse tandartsen vullen Nederlandse gaatjes

Auteur: Karlijn Meinders

Eén op de drie nieuwe tandartsen in ons land komt uit het buitenland. Jaarlijks gaan hier ongeveer 300 tandartsen met pensioen, terwijl er iets meer 200 nieuwe afstuderen. En dus is er voldoende werk over.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat laat de beroepsvereniging van tandartsen, de KNMT, aan BNR weten. Hendrike van Drie, voorzitter van de KNMT, vindt het een positieve ontwikkeling. "We hebben per jaar rond de negentig tandartsen te kort."

Minder positief is het volgens Van Drie, dat de buitenlandse tandartsen vaak ook weer vertrekken. "Zeker 50 procent gaat op termijn weer naar huis. Dat komt omdat ze hun familie missen, of omdat ze na veel geleerd te hebben in Nederland, in hun eigen land een toekomst willen opbouwen. We hebben een hoge kwaliteit van mondzorg, dus veel komen hierheen om ervaring opdoen."

De KNMT pleit al jaren voor het opleiden van meer tandartsen. "Dat is nodig omdat de kwaliteit van de zorg zo goed is", vertelt Van Drie. "Dat betekent dat ook steeds meer mensen met hun eigen tanden oud worden. De zorg wordt daardoor complexer en om de kwaliteit van de mondzorg op peil de houden, zijn opleidingsplaatsen nodig."

Gerelateerde artikelen