Nieuws8 jan '15 16:18

Mogelijk nieuwe gerechtelijke dwaling: moordzaak uit 2003 onderzocht

Auteur: BNR Webredactie

De Hoge Raad stelt een nieuw onderzoek in naar een moordzaak uit 2003, na neurologisch onderzoek op verzoek van de advocaat van de veroordeelde.

In 2003 werd in Sittard een echtpaar vermoord, waarvan de man een autohandelaar was. De kleindochter van het echtpaar werd in het hoofd geschoten, maar overleefde de aanval, nadat ze in een coma had gelegen. Op basis van haar verklaringen werd toen uiteindelijk een man schuldig bevonden. Zij zou gezien hebben dat de man een pistool bij zich had.

Neurologisch onderzoek
De advocaat van de schuldig bevonden man, John Peters, kon in ieder geval verklaren dat zijn cliënt aanwezig was op de plek van de fatale schietpartij.

 

Toch bleef zijn cliënt ontkennen. Een paar jaar geleden heeft Peters, samen met de veroordeelde man, een verzoek gedaan bij een neuroloog om de medische stukken nog eens te onderzoeken. De belangrijkste vraag hier was of het meisje, nadat ze in coma had gelegen, ‘zich nog wel kon herinneren wat er is gebeurd’ en ‘of die verklaringen daarom wel klopten’. De neurologen zijn daarna tot de conclusie gekomen dat het meisje zich  ‘onmogelijk kon herinneren’ wat er precies gebeurd was.

Hoge Raad
Dat onderzoek heeft Peters als novum naar de hoge raad gestuurd, om het nogmaals te onderzoeken. De adviescommissie afgesloten strafzaken heeft daarna de advocaat generaal geadviseerd om dat onderzoek te gaan doen. Dat onderzoek loopt nu nog.

Mocht de Hoge Raad de zaak nog willen herzien, dan zal het proces van begin af aan opnieuw worden behandeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen